HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
De nieuwe bibliotheek Almere beperkt zondagsopenstelling vanwege bezuiniging
06-04-2012
De bibliotheek in Almere Stad zal vanaf volgend jaar alleen van september t/m april op zondag geopend zijn.
Bezuinigingen zijn er de oorzaak van dat de nieuwe bibliotheek met ingang van 2013 niet meer elke zondag open zal zijn, zo bericht Almere Vandaag. De vestiging Almere Stad is dan van september tot en met april op zondag geopend, van 13.00 uur tot 17.00 uur. Directie van de bibliotheek en het college zijn dit overeengekomen.

Verder gaan de vestigingen in Buiten en Haven minder uren per week open en worden de collecties ingekrompen, zo bericht Omroep Flevoland.

Eerder al werden de dienstverlening en de openingstijden in de vestigingen Almere Buiten en Almere Haven verminderd. Ook worden er zestien fulltime banen geschrapt. Aanleiding vormt de bezuiniging van in totaal 1,4 miljoen euro in de komende vier jaar.

Over de invulling van de bezuiniging stelt het college in een brief (PDF) aan de raad dd 4 april 2012 onder andere: 'Het [Reorganisatieplan 2012 – 2015] voorziet in een inkrimping van de personeelsformatie met 16 fte (18%); voor de frictiekosten is een voorziening getroffen van € 517.000. De dekking van de bezuinigingen is als volgt: interne organisatie 41%, verhoging inkomsten 9%, inkrimping Buiten en Haven 28%, de beperking van de openstelling Stad dekt 22 % van de financiële problematiek.  (...) De bibliotheekfunctie in Almere Haven en Almere Buiten zal behouden blijven. De bibliotheken van Buiten en Haven worden kleiner gehuisvest (Buiten in 2012, Haven in 2013/2014 afhankelijk van de verbouwing van Corrosia), de collecties worden ingekrompen en de openstelling wordt uiteindelijk verminderd tot 20 uur per week in Almere Buiten en 16 uur per week in Almere Haven. (...) Wij zijn met de bibliotheek overeen gekomen dat de zondagopenstelling gehandhaafd wordt. Wel zal deze per 2013 worden aangepast.'

 Directeur Chris Wiersma zegt onder de omstandigheden tevreden te zijn over de uitwerking van de bezuiniging: ‘Het is natuurlijk nog steeds een hele grote klap die wij hebben moeten verwerken. Toch denk ik dat wij op een goede manier zijn omgegaan met de opgave die aan ons is meegegeven. Ik ben blij dat wij de zondagsopenstelling deels in stand hebben kunnen houden. Je ziet overigens in het rest van het land dat het alleen in Amsterdam lukt de bibliotheek op zondagen open te houden.’

Hoewel met de diverse maatregelen de besparing van 1,4 miljoen euro is gehaald, is volgens Wiersma de toekomst ongewis: ‘Voor nu is het geregeld, het is alleen nu afwachten wat er op het Catshuis in Den Haag gebeurt. Als het kabinet de gemeenten in Nederland extra kort, zou het zomaar kunnen dat er wederom bezuinigd moet worden op de bibliotheek in Almere.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie