HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vijf nieuwe educatieproducten Cubiss
06-04-2012
De producten op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid zijn onderdeel van het leesbevorderingsprogramma Rode Draad.
De adviseurs educatie van Cubiss hebben, in nauwe samenwerking met een aantal experts van Brabantse bibliotheken, vijf nieuwe producten ontwikkeld voor vier- tot twaalfjarigen: Groepsbezoek Mannetje Jas, Mannetje Jas in de Klas, Gids in Boekenland, Schrijversblok! en Skatewijs.

Het Groepsbezoek Mannetje Jas voor kleuters is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Sieb Posthuma. Op school krijgen de kleuters een uitnodiging, in de vorm van een jas. De versierde jas-uitnodiging brengen ze mee naar de bibliotheek. Voor wie is de jas? En waarom is de jas nodig? In de bibliotheek staat het “jassenhuis” al op ze te wachten. Samen beleven de kinderen het verhaal van Mannetje Jas. Na afloop krijgt de klas het prentenboek mee om in de klas verder te werken met het verhaal. Dit project sluit aan bij de thema’s kleding, vriendschap, liefde, communicatie en de jaargetijden.

Het project Mannetje Jas in de klas is eveneens gebaseerd op het prentenboek van Sieb Posthuma. De handleiding Onderwijs geeft suggesties voor de introductie van het prentenboek en verwerkingstips rondom de thema’s kleding, vriendschap, liefde, warm en koud en de jaargetijden. Het meegeleverde vogeltje wordt gebruikt voor de introductie van het verhaal. Het verhaal kan verteld worden met het prentenboek of met het digibord waarop de digitale prenten uit het boek vertoond kunnen worden. Voor elk kind is er een uitgestanste jas op A4 waarmee ze een jas voor Mannetje Jas kunnen maken. Alle jassen samen vormen een mooi kunstobject, net zoals het jassenhuis in het prentenboek.

In groep 5 zijn leerlingen toe aan het leren kiezen van boeken. Ze kunnen nu goed lezen, hebben zelf met verschillende soorten boeken kennisgemaakt en gaan meer en meer hun eigen smaak ontwikkelen. In het project Gids in Boekenland gaan kinderen in gesprek met elkaar over boeken en worden ze elkaars gids bij het maken van keuzes. Een landkaart, wegwijsborden en een vragenkompas helpen de leerlingen hierbij. Ook maken ze kennis met verschillende genres en hoe ze deze kunnen herkennen. De gelezen boeken noteren ze in hun paspoort. Uiteindelijk maken de leerlingen de keuze voor hun favoriete boek van dit moment.

Met de webquest Schrijversblok! gaan leerlingen in teams aan de slag met opdrachten rondom het maken van een boek. Ze lezen verschillende boeken, ze gaan op internet op zoek naar de inspiratiebronnen van schrijvers, doen onderzoek naar onderwerpen die mogelijk een nieuw boekidee opleveren en gaan op zoek naar illustraties die bij het nieuwe boek passen. Met de opgedane kennis uit het digitale onderzoek maken ze een presentatie over het nieuwe boekidee dat de schrijver verder moet helpen bij het schrijven van het nieuwe boek. Voor dit project krijgt elke groep toegang tot de webquest-site. Daarnaast krijgt elk team een moodboard waarop ze de presentatie voor het nieuwe boekidee kunnen maken en voor elke leerling is er een ‘schrijverskladblok’ waarin ze de antwoorden op de opdrachten en aantekeningen kunnen noteren.

Met het mediawijze product Skatewijs worden leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs uitgedaagd na te denken over een mogelijk reële situatie in hun omgeving, zoals de bouw van een skatebaan. Ben je voor of tegen? Waarom? Welke mensen of groepen binnen het dorp/de stad zijn belanghebbenden en hebben hun eigen motieven? Leren beargumenteren is een belangrijk doel van het project. Met behulp van een aansprekend onderwerp, skaten, wordt leerlingen gevraagd om in groepjes via diverse media informatie en argumenten te verzamelen die voor of tegen de bouw van een skatebaan zijn en dit te presenteren in de klas. Het boek Switchflip uit de serie Skatewise! is de inspiratiebron voor het project en wordt in de klas voorgelezen.

De nieuwe producten zijn onderdeel van het leesbevorderingsprogramma Rode Draad. Informatie: Ingrid de Jong, adviseur Educatie Cubiss.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie