HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibnet lanceert vernieuwd zoeken.bibliotheek.be
12-04-2012
Morgen lanceert Bibnet een nieuwe versie van zoeken.bibliotheek.be, met verschillende nieuwe functionaliteiten.
Bibnet lanceert vernieuwd zoeken.bibliotheek.be
Zoeken.bibliotheek.be is een zoekplatform dat met gebruikmaking van de Aquabrowser-technologie toegang geeft tot de collectie van de meeste openbare bibliotheken in Vlaanderen.

Volgens Bibnet zal het nieuwe zoeken.bibliotheek.be er beter uitzien, sneller werken (want: 'stateful, frameless en “flashless”') en boven alles nog meer gericht zijn op een betere ervaring voor de bezoeker. 
Deze 'liquid' versie van de Aquabrowser legt de nadruk op het creëren van veelzijdige etalages voor boeken, muziekalbums, films, et cetera. Elk item in de catalogus krijgt een eigen etalage: een zoekresultaat geeft onder meer covers, recensies, flapteksten en informatie over de auteur weer. Er zijn links naar audiofragmenten in Spotify en iTunes, en naar e-books van DBNL of Google Books. In de resultatenpagina wordt de gebruiker bovendien bediend met koppelingen naar UITinVlaanderen, Last.fm, de persmappen van Mediargus en Librarything. Daarnaast biedt de nieuwe versie ook de mogelijkheid tot delen op Facebook en Twitter en integratie van Google Analytics en aandacht voor zoekmachineoptimalisatie.

Screenshot zoeken.bibliotheek.be

Deze nieuwe AquaBrowser- technologie ('Liquid' gedoopt) zal de komende periode uitgerold worden in Vlaanderen. Voor de nieuw aan te sluiten provinciale bibliotheeksystemen Limburg en Bruno (Brussel) start de uitrol deze zomer, waardoor aangesloten bibliotheken uit Limburg en de VGC (Gewest Brussel) de nieuwe versie van de catalogus dit najaar zullen kunnen gebruiken. De andere provincies (die reeds met de vorige versie van zoeken.bibliotheek.be werkten) volgen in 2013 in het kader van het project Bibliotheekportalen, aldus Bibnet. 

Screenshot zoeken.bibliotheek.be


Bibnet noemt de nieuwe catalogus een wereldprimeur. Voor het eerst in vijf jaar krijgt de AquaBrowser-technologie een grote update. Hiervoor sloegen de Vlaamse provincies, Bibnet en het Nederlandse Serials Solutions Medialab de handen in elkaar. Het is de bedoeling om begin 2013 heel wat Vlaamse bibliotheken met deze technologie uit te rusten.

Als gevolg van de vernieuwing van zoeken.bibliotheek.be wordt www.jeugdbib.be opgeheven. Door de beter uitgebouwde gebruikservaring van het vernieuwde zoeken.bibliotheek.be wordt de relevantie van aparte subportalen steeds kleiner, aldus Bibnet. Jeugdbib.be (en daarmee ook zoeken.jeugdbib.be en webwijzer.jeugdbib.be) wordt daarom stopgezet.
Bibnet wil op korte termijn een aantal open koppelingen aanbieden, zodat bibliotheken en andere organisaties zelf aan de slag kunnen om etalages te bouwen.

Zie ook deze blogpost van Edwin Mijnsbergen over het vernieuwde zoeken.bibliotheek.be.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie