HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Protest tegen mogelijke sluiting bibliotheken Maarssen en Kockengen
12-04-2012
In Maarssen-Dorp en Kockengen, beide behorend tot de gemeente Stichtse Vecht, heeft de dreigende sluiting van de bibliotheek geleid tot verschillende protestacties. 
De vestigingen in Maarssen-Dorp en Kockengen behoren beide tot de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen (AVV). 
In december vorig jaar kreeg Bibliotheek AVV de opdracht van de gemeente Stichtse Vecht om 25 procent te bezuinigen. De bibliotheek heeft vervolgens een onderzoeksbureau in de arm genomen om te laten onderzoeken hoe deze bezuiniging gerealiseerd kan worden Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de Bibliotheek AVV vier volwaardige bibliotheken (Loenen, Breukelen, Maarssen-Dorp en Maarssenbroek) kan behouden en in de kleine kernen een collectie op scholen kan inrichten.

Onlangs heeft de Bibliotheek AVV van de gemeente echter te horen gekregen dat de vestiging Maarssen-Dorp dicht moet, omdat in Maarssenbroek een nieuwe bibliotheek wordt gebouwd. Voor de jeugd zou nog wel een kleine vestiging opengehouden kunnen worden, maar volwassen klanten zullen aangewezen zijn op de bibliotheek in Maarssenbroek, zo meldt de bibliotheek op haar website.

De dreigende sluiting van de vestiging Maarssen-Dorp leidt tot verschillende protestacties. Zo wordt er een handtekeningenactie tegen de sluiting georganiseerd en is men de petitie 'Bibliotheek Maarssendorp dicht? NEE!' gestart.

Volgens dichtbij.nl stelt wethouder Gera Helling dat er nog niets besloten is. 'We zijn als gemeente met de bibliotheek nog volop in gesprek over de businesscase die de directie aan ons heeft gepresenteerd om een bezuiniging op het bibliotheekwerk te realiseren. Dit gesprek is niet afgerond. Wij hebben naar aanleiding van de businesscase om aanvullende gegevens gevraagd. Daarna kan het college een weloverwogen besluit nemen over de bibliotheekvoorzieningen in geheel Stichtse Vecht inclusief het aantal bibliotheeklocaties.'

Eric de Haan, directeur van Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen tegenover Vechtstroom: 'Bibliotheek Maarssen-dorp is evenwel een volwaardige vestiging met ruim 3000 leden, bijna 58.000 bezoekers en 128.000 uitleningen per jaar. Uit [het door het onderzoeksbureau uitgevoerde] onderzoek komt naar voren dat de weg naar de "overkant" voor veel van onze klanten te ver is, die blijven bij sluiting dan ook verstoken van een bibliotheekvoorziening.'

In Kockengen zet de actiegroep 'Vuist voor de bieb Kockengen'  zich in voor het open houden van de plaatselijke bibliotheekvestiging en roept zij de inwoners op hun stem te laten horen, onder andere door zich per mail of telefoon tot de gemeente te richten. De actiegroep is niet tevreden met het feit dat de bibliotheekvoorziening voor volwassenen vervangen wordt door een afhaalpunt en de bestaande bibliotheek plaatsmaakt voor een kleine collectie kinderboeken op scholen. De actiegroep stelt zelf bezig te zijn met het schrijven van een businessplan waaruit blijkt dat het mogelijk is een bibliotheek in Kockengen te behouden.
Eind vorig jaar waren er al 3000 handtekeningen verzameld uit protest tegen de mogelijke sluiting van de bibliotheek in Kockengen en spraken ook de scholen Van Doornschool, 't Kockenest en de Wegwijzer zich uit tegen de sluiting. Twee weken daarna besloot de gemeenteraad dat de bibliotheek niet direct per 1 januari 2012 gesloten zou hoeven worden, zoals oorspronkelijk het plan was, maar dat er extra geld vrijgemaakt zou worden om de bezuinigingen geleidelijk in te kunnen voeren.

Op 17 april zal het college van Stichtse Vecht de plannen voor de bibliotheek bespreken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

ed baars
17-4-2012 00:19
maarssen dorp 17-4-2012
eerst het zwem bad weg en nu zijn ze bezig met
de bibliotheken wat blijf er voor ons nog over in maarssendorp ook voor de ouderen die zich moelijk kunnen verplaatsen is dit een ramp want die moeten naar maarssen broek toe voor de bibliotheek

beste gemeente maarssen wij vinden dit met ze allen erg en hopen op een goed bericht deze week
de bibliotheken moeten blijfen alstublieft

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie