HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliobus centraal in documentaire
13-04-2012
In de documentaire Stormen in het Nieuwe Land speelt de bedreigde bibliobus de hoofdrol.
Op 12 mei vindt in Movieskoop Emmeloord de première plaats van Stormen in het Nieuwe Land, een documentaire van Frederieke Jochems. Het dreigende verdwijnen van de bibliobus vormt de aanleiding voor het tonen hoe belangrijk lezen is in een ooit nieuw, van cultuur verstoken landschap. De kijker maakt kennis met verwoede lezers in de kleine dorpen van de Noordoostpolder, waar de bibliobus de mensen hun verhalen brengt. Een documentaire roadmovie die niet alleen de verdiensten van de streekroman voor het voetlicht brengt, maar veel meer nog de belangrijke rol van cultuur voelbaar maakt als smeedijzer voor sociale samenhang en identiteit.

De Noordoostpolder werd zeventig jaar geleden drooggelegd en gold destijds als het beloofde en ‘geplande’ land voor agrariërs. Sinds 1962 is het een gemeente en rijdt er een bibliobus, destijds voor de thuisblijvende vrouwen van de polderpioniers die zo ‘gecompenseerd verwend’ werden met een boekenbus aan huis, zoals een van de lezers in de film opmerkt. Met een collectie van 4000 boeken doet de bus tweemaal per week alle kleine dorpen in de afgelegen streken van de Noordoostpolder aan. Behalve een boekenleverancier is de bus een van de weinige sociale ontmoetingsplekken in deze dorpen, waar de horeca noodgedwongen haar deuren heeft gesloten en de lokale grutter ternauwernood overleeft.

Het populairst zijn de streekromans van de zelf in de Noordoostpolder wonende schrijfster Greetje van den Berg, die met een oeuvre van ruim veertig boeken het polderleven tot leven brengt. Het lief en leed van de personages in haar boeken, die meer dan eens met het echte leven blijken samen te vallen, roepen een groot gevoel van herkenning op bij de clientèle van de bibliobus. Dat deze enige culturele voorziening door veranderend leesgedrag, internet en gemeentelijke bezuinigingen dreigt te verdwijnen, laat de gemoederen van de doorgaans nuchtere bewoners niet onberoerd. Is Stormen in het nieuwe land een monument voor een verdwijnend fenomeen of kan het tij nog gekeerd?, zo vragen de makers zich af.

De documentaire van cineaste Frederieke Jochems (1961) is een productie van Franjo Studio in opdracht van Omroep Flevoland met financiële steun van het Mediafonds. De film draait vanaf 14 mei in Movieskoop Emmeloord en wordt maandag 28 mei de gehele dag uitgezonden door Omroep Flevoland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie