HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Derde Nijmeegse Bibliotheek op School
13-04-2012
Een leesmediaconsulent van de Bibliotheek Gelderland Zuid helpt het schoolteam, ouders en kinderen om de kinderen met meer plezier te laten lezen.
Op 24 april wordt op de Brede School Michiel de Ruyter de derde Bibliotheek op School van Nijmegen geopend. Eerder gebeurde dat op de basisscholen de Bloemberg en de Lindenhoeve (samen Open Wijkschool InterAcker) en basisschool Het Octaaf. De Bibliotheek op School past in de nieuwe koers van de Bibliotheek Gelderland Zuid, die daarmee de dienstverlening dichter bij de gebruiker wil brengen, in dit geval kinderen. Dat gebeurt in samenwerking met andere partijen, zoals scholen, welzijnsinstellingen, peuterspeelzalen en kinderopvang.

De Bibliotheek op School is een van de manieren waarmee het bibliotheekwerk in wijken opnieuw vormgegeven wordt, naast bijvoorbeeld de Bibliotheek aan Huis. De drie nieuwe Bibliotheken op School hebben een plek gekregen in wijken waar eerder een bibliotheekvestiging werd gesloten. Ze worden ingezet om de dienstverlening van de bibliotheek op een andere manier in te vullen: de kinderen hoeven niet meer naar de bibliotheek, maar de bibliotheek komt naar de kinderen toe. De Bibliotheek op School is een plek waar boeken fysiek en digitaal aantrekkelijk gepresenteerd worden. Een leesmediaconsulent van de bibliotheek helpt het schoolteam, ouders en kinderen om de kinderen met meer plezier te laten lezen. Het is de bedoeling van de Bibliotheek Gelderland Zuid om het aantal scholen met een Bibliotheek op School snel uit te breiden.

Om kinderen in een digitale omgeving optimaal te stimuleren om te lezen, is EducatWise ontwikkeld. Kinderen kunnen thuis en op school digitaal informatie (boeken, websites en afbeeldingen) zoeken, boekrecensies schrijven of vrienden een boekentip geven. Leerkrachten kunnen het leesgedrag en de leesbeleving van kinderen volgen en ook leespluimen of tips geven. Deze pilot is gestart op de scholen van Interacker en Neerbosch, wanneer die succesvol uitpakt, krijgen alle Bibliotheken op School EducatWise.

De officiële openingshandeling op 24 april wordt verricht door schrijver Gerard Tonen, illustrator Nicole van de Hurk en een aantal kinderen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Henri
13-4-2012 11:31
Een groot gevaar wordt door de directie van de bieb genegeerd: de OBGZ betaalt deze nieuwe schoolbiebjes vanuit gemeentelijke subsidie, terwijl de scholen zelf vanuit het ministerie worden gesubsidieerd om een schoolbibliotheek in te richten. Geen wonder dat Nijmeegse scholen daarom blij zijn met dit soort initiatieven. Zij kunnen geld in de zak houden!

Het gevaar schuilt daarin, dat de gemeente Nijmegen nóg meer zal bezuinigen, zodra men erachter komt dat gemeentelijk subsidiegeld misbruikt wordt.

Dit is vanuit het personeel meermalen aangegeven, maar het management kiest voor deze onverstandige weg.
Annemarie Jansen
13-4-2012 18:40
Ik word er wat flauw van dat jullie in Nijmegen jullie intern gekrakeel voortdurend moeten uitventen in de krant. En ook nog eens anoniem! Ik heb jullie directeur Diane Weersink leren kennen als een prima mens met veel kwaliteiten. Het wordt hoog tijd dat zij de bezem er daar bij jullie eens flink doorheen haalt.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie