HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nico Dijkshoorn wint Johnny van Doornprijs voor Gesproken Letteren
17-04-2012
Nico Dijkshoorn is de winnaar van de tiende editie van de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren.
De Johnny van Doornprijs is een initiatief van het Literair Productiehuis Wintertuin.  Johnny van Doorn (1944-1991), alias Johnny de Selfkicker, was een beruchte Arnhemse dichter en voordrachtskunstenaar. Na zijn overlijden nam Literair Productiehuis Wintertuin het initiatief voor de ’Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren’. Deze prijs wordt uitgereikt aan een auteur of kunstenaar die in de traditie van Van Doorn de voordracht tot een wezenlijk onderdeel van zijn of haar artistieke werk heeft gemaakt. De prijs werd eerder toegekend aan onder meer Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Spinvis, Tom Lanoye en Bart Chabot.

Nico Dijkshoorn ontvangt de prijs omdat hij, aldus het juryrapport, een 'eigentijdse voordrachtskunstenaar pur sang' is. 'Een dichter en schrijver met een scherpe pen, die de kleine alledaagse werkelijkheid vanuit een verrassende invalshoek weet te beschrijven, vaak ironisch, vaak persoonlijk, altijd eerlijk en met lef, niet bang voor zijn publiek. Iemand die op zijn eigen, moderne manier de weg naar het podium heeft gevonden en inmiddels met zijn typische sonore stem een miljoenenpubliek in aanraking brengt met poëzie. Je zou hem misschien wel de hedendaagse variant van Johnny van Doorn kunnen noemen.'

De prijs wordt uitgereikt tijdens het festival voor het gesproken woord De geest moet waaien, dat plaatsvindt van 1 tot en met 3 juni op diverse locaties in Arnhem. Zaterdag 2 juni staat het festival in het teken van Johnny van Doorn.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie