HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB: juridisch nauwelijks mogelijk digitaal erfgoed te bewaren voor de toekomst
19-04-2012
De Koninklijke Bibliotheek (KB) stelt bij de afronding van het onderzoeksproject KEEP over duurzame toegang tot digitale informatie, dat het onderzoek een 'waar juridisch mijnenveld' heeft blootgelegd aangaande het juridisch kader waarbinnen digitale informatie mag worden overgezet, bewaard en beschikbaar gesteld.
In het kader van het Europese project KEEP (Keeping Emulation Environments Portable)  hebben zeven Europese partners, waaronder de KB, drie jaar gewerkt aan technische oplossingen om emulatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met emulatie worden oude hardware en software gesimuleerd op een moderne pc. Vanaf het moment dat de samenleving digitaal is gaan werken, is er het probleem dat hardware, besturingssystemen, software en dragers elkaar in hoog tempo zijn opgevolgd en oude bestanden vaak niet meer te gebruiken zijn. Voor onderzoekers, bibliotheken en erfgoedinstellingen kan dit uitdraaien op het verlies van informatie die in jaren is opgebouwd.  Het KEEP-project richtte zich met name op de preservatie van video games en andere 'complex digital objects', als een 'showcase' voor hoe digitaal erfgoed voor de verdere toekomst kan worden veiliggesteld.

Een technische oplossing is onder andere emulatie. Met het softwarebedrijf Tessella heeft de KB een 'Emulation Framework' ontwikkeld, waarmee het weergeven van een oude omgeving geautomatiseerd verloopt. Vorig jaar was er een testversie beschikbaar, nu is de definitieve verzie er: EF 2.1. Dit framework maakt uitsluitend gebruik van open source emulatoren en rechtenvrije software en is bruikbaar voor zowel organisaties als particulieren. Het Emulation Framework is te downloaden via http://emuframework.sf.net

De KB stelt dat binnen KEEP ook is onderzocht wat het juridisch kader is waarbinnen digitale informatie mag worden overgezet, bewaard en beschikbaar gesteld en concludeert dat dit onderzoek een waar mijnenveld heeft blootgelegd. 'Zo is het in heel Europa niet legaal om data van een oude drager op een nieuwe veilig te stellen, of de beveiliging op een oude drager te omzeilen om data over te zetten. Emulatoren mogen alleen gebruikt worden als ze geen patenten schaden. Het is juridisch dus nauwelijks mogelijk om het digitale erfgoed te bewaren voor de toekomst. (...) Er moet nog heel wat gebeuren willen we een "digital dark age" voorkomen,' aldus de KB.

De KB wijst er op dat ook het Europees Parlement zich langzaamaan bewust begint te worden van deze problematiek.  Marietje Schaake (Nederlands Europarlementariër) zegt in een videoboodschap, uitgesproken tijdens de conferentie ter gelegenheid van de afronding van het KEEP-project, dat actie nodig is.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie