HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB: eerste door Google gedigitaliseerde boeken beschikbaar
19-04-2012
Sinds vandaag biedt de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek (KB) toegang tot ruim tienduizend door Google gedigitaliseerde rechtenvrije boeken uit haar collectie.
De tienduizend boeken zijn de eerste zichtbare resultaten van de overeenkomst tussen de Koninklijke Bibliotheek en Google om ruim 160.000 boeken uit de rechtenvrije collectie van de KB te digitaliseren, zo stelt de KB. Het gaat hierbij om historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18e en 19e eeuw.

Het publiek kan vanaf nu in de KB-catalogus bij ruim tienduizend titelbeschrijvingen een doorverwijzing vinden: ‘Raadpleging via Google Books’, om dan uit te komen bij de digitale versie van het betreffende boek. De KB noemt dit de eerste fase van de beschikbaarstelling; in de tweede helft van 2012 zullen de boeken ook via de KB-website te vinden zijn.

De beschikbaarstelling van de gedigitaliseerde boeken is het resultaat van een overeenkomst die de KB In juli 2010 met Google heeft gesloten om de komende jaren minstens 160.000 rechtenvrije boeken uit de collectie van de KB te scannen en vrij toegankelijk te maken via Google Books, de websites van de KB en – te zijner tijd – via Europeana.

In januari meldde Webwereld nog dat het samenwerkingsproject van de KB en Google vertraging had opgelopen door de strikte voorwaarden die Google stelde. In een reactie stelde de KB echter dat het project in het geheel niet stil ligt en volgens planning verloopt. 'De contractsvoorwaarden met Google belemmeren de KB geenszins om het gedigitaliseerde materiaal op een platform beschikbaar te stellen,' aldus de KB.
De KB stelde toen: 'De eerste scans hiervan komen in de loop van januari beschikbaar via Google Books en zullen in eerste instantie via de catalogus van de KB vindbaar zijn. Daarnaast ontwikkelt de KB een platform waarop al het gedigitaliseerde materiaal van de KB wordt samengebracht; voor de zomer worden hierop de eerste collecties gepresenteerd. De planning en inhoudelijke presentatie van dit platform staat volledig los van de contractafspraken met Google.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie