HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Digitale Week in Vlaanderen
24-04-2012
Afgelopen weekend is in Vlaanderen de Digitale Week 2012 van start gegaan. De Digitale Week duurt van 21 tot en met 27 april.
Digitale Week in Vlaanderen
De Digitale Week is een bewustwordings- en informatiecampagne rond de thema’s mediawijsheid en e-inclusie, in de vorm van een week vol multimedia-activiteiten, die gratis of voor een lage prijs worden aangeboden. De activiteiten zijn zeer divers. De activiteiten tijdens de Digitale Week worden georganiseerd door plaatselijke organisaties in heel Vlaanderen. Ze organiseren laagdrempelige activiteiten waarbij het gebruik van multimedia en internet centraal staat. Hiernaast is er tijdens de Digitale Week een grote publiciteitscampagne in heel Vlaanderen en zijn er studiedagen in het Vlaams en federaal parlement. Via deze drie benaderingen probeert de Digitale Week aandacht te vragen voor de digitale kloof en het dichten ervan.

Dit jaar staat de Digitale Week voor het eerst in het teken van een thema, namelijk: 'helden'.

De Digitale Week is een initiatief van LINC vzw, een organisatie die zich ruim twintig jaar in Vlaanderen inzet voor ‘geletterdheid’ in al zijn facetten. In 2006 vond de eerste editie van de Vlaamse Digitale Week plaats. Aan Franstalige zijde organiseerde men reeds sinds 2001 dit initiatief, onder de naam ‘La fête de l’Internet’. Het aantal activiteiten tijdens de Digitale Week is spectaculair gestegen gedurende de voorbije zes jaar, zo stellen de organisatoren. Tijdens de eerste Digitale Week werden er 50 activiteiten georganiseerd. Tijdens de Digitale Week 2011 ging het om maar liefst 950 activiteiten waaraan meer dan 13.500 mensen deelnamen.

Veel Vlaamse bibliotheken organiseren activiteiten in het kader van de Digitale Week. Op de wiki Informatiegeletterdheid.be staan enkele van de door bibliotheken georganiseerde activiteiten vermeld. Op de website van de Digitale Week is een overzicht te vinden van alle georganiseerde activiteiten, waaronder die in bibliotheken. 
Er is ook een Facebook-pagina via welke men op de hoogte kan blijven van alles wat er rond de Digitale Week gebeurt.

De Digitale Week wordt op 27 april afgesloten met een studiedag in het federaal parlement over het thema ‘Sociale Innovatie in ICT/Innovation Social en TIC’.  Tijdens deze studiedag wordt het onderzoek van FTU Namen over de kracht van sociale innovatie in het kader van e-inclusie toegelicht. Hiernaast worden een aantal praktijkvoorbeelden gepresenteerd. Zie hier voor het programma.

Voor meer informatie over de Digitale Week, zie de gelijknamige website.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie