HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Opening Boekenberg Spijkenisse
24-04-2012
Afgelopen weekend was de feestelijke opening van de nieuwe bibliotheek van Spijkenisse, genaamd de Boekenberg.
Naar de opening van deze door MVRDV ontworpen bibliotheek was lang uitgekeken. De eerste plannen voor de Boekenberg waren er al in 2004. De uiteindelijke oplevering is vertraagd, door juridische procedures van omwonenden en huiverige aannemers vanwege de complexiteit van het gebouw. Hierdoor vielen ook de bouwkosten met minimaal € tien miljoen euro duurder uit, tot totaal ruim € 30 miljoen, aldus RTV Rijnmond.

De bibliotheek heeft de vorm van een vrijwel volledig uit glas opgetrokken piramide. Bij het ontwerp is duurzaamheid, onder andere in de vorm van een geavanceerd klimaatsysteem, een belangrijk uitgangspunt geweest. Het gebouw van 3600 m2 bevat naast het bibliotheekgedeelte ook een parkeergarage, vergaderruimtes, een tentoonstellingsruimte, een auditorium, een denksportcentrum en een horecagelegenheid.  Alle ‘gesloten’ ruimten, zoals kantoren, magazijnen, vergaderruimtes zijn gestapeld, zodat een trappiramide of Ziggurat ontstaat. Alle boekenkasten zijn gemonteerd tegen deze 'berg'. De terrassen rond de 'berg' worden gebruikt voor looppaden, tentoonstellings- en presentatieruimten, lezen en ontmoeten, waardoor een spiraal van 480 meter ontstaat om de Boekenberg heen.

De oplevering van de bibliotheek werd afgelopen weekend gevierd van vrijdag tot en met zondag, met onder andere een BoekenBergBal, een Silent Disco,  een photobooth en theatrale acts. De officiële opening van het hele pand wordt waarschijnlijk in het najaar gevierd, als ook de ernaast gelegen woningen en het voorplein worden opgeleverd.

In een reportage van RTV Rijnmond over de opening van de nieuwe bibliotheek zegt wethouder Dijkman dat Spijkenisse als een van de weinige gemeenten in Nederland nog niet heeft bezuinigd op de bibliotheek. Dijkman karakteriseert de bibliotheek als 'een van de culturele iconen' en benadrukt het belang van de bibliotheek bij het verbeteren van de schrijf- en leesvaardigheid van kinderen

Voor een eerste (foto)impressie van het gebouw, zie hier.  

De gemeente Spijkenisse heeft op YouTube een animatie geplaatst die een beeld geeft van de nieuwe bibliotheek.

Zie ook dit bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie