HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Centre Céramique wordt cultuurhuis
24-04-2012
Centre Céramique in Maastricht gaat de komende jaren vernieuwen: van een stadsbibliotheek met tentoonstellings- en erfgoedfunctie naar een nieuw concept, een cultureel huis voor kennis, cultuur en informatie.
Dit werd vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het stadhuis van Maastricht.

De vernieuwingsplannen betekenen dat de bibliotheekfunctie in omvang beperkt zal worden en meer ruimte zal komen voor culturele activiteiten, een beter beheer van cultureel erfgoed, grotere tentoonstellingen en uitbreiding van discussie- en debatfunctie, zo meldt de gemeente.

Centre Céramique zal bij het ontwikkelen van het nieuwe concept samenwerken (‘intellectueel sponsorship’) met 3W New Development, specialist in nieuwe concepten, retail en marketing. Samen met 3W New Development zullen ideeën ontwikkeld worden die Centre Ceramique moeten doen uitgroeien tot één van de belangrijke culturele iconen van de stad. Voorop staat het realiseren van een volwaardige culturele en kunsteducatieve programmering, met ruimere openingstijden en een nieuwe inrichting van het gebouw die mede gebaseerd is op moderne ervaringen uit de zakelijke wereld, zo stelt de gemeente.

'Dit betekent een omschakeling: het traditionele bibliotheekwerk met zijn klassieke manier van informatieverschaffing zal (voor een groot deel) plaatsmaken voor dynamische vormen van interactie en co-creativiteit met het publiek en maatschappelijke organisaties. Als eerste stap zal Kumulus als centrum voor kunst en cultuureducatie een deel van zijn aktiviteiten gaan integreren binnen Centre Ceramique; deze samenwerking moet leiden tot een fusie tussen beide instellingen.
De kernopdracht voor de activiteiten van Centre Ceramique blijft de stimulering van persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing door het aanbieden van informatie,vormen van cultuureducatie en leesbevordering. Maar het traditionele bibliotheekwerk zal op korte termijn veranderen vanwege vergaande technologische ontwikkelingen en digitalisering. Dat maakt het mogelijk het gebouw opnieuw ingedeeld en geschikt te maken voor de komst van nieuwe partners,' zo wordt gesteld op de website van de gemeente.

Volgens De Limburger/Limburgs Dagblad betekenen de vernieuwingsplannen dat ongeveer 40 procent van de collectie van 500.000 boeken, films en geluidsdragers van de bibliotheek zal verdwijnen. De etage die daardoor vrij zal komen, kan gebruikt worden om meer tentoonstellingsruimte te scheppen en meer debatten te houden.

Tegenover Maastricht Dichtbij zegt directeur Eric Wetzels van Centre Céramique: 'In 1999 waren we hip, maar dat zijn we nu niet meer. Het concept dat er nu staat, is niet toekomstbestendig. Het is onze uitdaging het nieuwe concept zo te ontwikkelen dat we weer voorop lopen.' Wetzels geeft aan te denken aan een concept waarbij Centre Céramique zich ontwikkelt tot een debatcentrum, vergelijkbaar met De Balie in Amsterdam.

In de loop van 2012 zullen beide partners de uitgewerkte plannen  voor het nieuwe concept presenteren.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie