HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Plug-in bibliotheken in plaats van drie vestigingen en bibliobus in Reimerswaal
25-04-2012
De bibliotheken in Hansweert, Kruiningen en Rilland gaan dicht, aan de dienstverlening per biblioservicebus komt een einde. Plug-in bibliotheken worden het alternatief.
De gemeenteraad van Reimerswaal heeft gisteravond besloten dat er drie vestigingen van de Bibliotheek Oosterschelde dicht gaan en dat de biblioservicebus verdwijnt, zo wordt bericht door het Reformatorisch Dagblad.

Raadslid Andries Jumelet van de ChristenUnie spreekt van ‘een zwarte dag voor Kruiningen’. Zijn collega Rottier van de SGP wijst erop dat er een alternatief geboden wordt: ‘Alle dorpen, ook Oostdijk en Waarde, krijgen voor het eerst een vaste bibliotheekvoorziening in de vorm van een plug-in.’

In juni 2011 was er sprake van dat de bibliotheek in Yerseke open zou blijven, dat alle andere vestigingen dicht gingen en de biblioservicebus zou verdwijnen, in ruil waarvoor er in alle kernen plug-in bibliotheken zouden worden ingericht. Een maand nadien werd een amendement van SGP en CDA aangenomen waarin ervoor gepleit werd de vestiging in Krabbendijke eveneens te laten voortbesstaan. In december vond het college dat er toch geen geld was voor twee vestigingen, een paar maanden later werd de mogelijkheid toch weer besproken. De overwogen sluiting van de bibliotheek in Kruiningen leidde tot protest, onder meer van basisscholieren.

Gisteravond kwamen Leefbaar Reimerswaal en ChristenUnie gezamenlijk met een voorstel om de vestigingen in Krabbendijke, Kruiningen en Yerseke open te houden. Zijn vonden de beoogde bezuiniging niet in verhouding staan tot de sluitingsmaatregel. Dieuwke Louwrink van de PvdA: ‘Het voorstel betekent kapitaalvernietiging en een kaalslag op het gebied van de voorzieningen. Laat alle vestigingen openblijven.’

Rottier wilde daar niet van horen: ‘Ons voorstel is doorgerekend, dat van LR en CU niet. Daarnaast komen wij ook aan alle burgers tegemoet, door overal plug-ins te plaatsen.’ Vervolgens werd met de kleinst mogelijke meerderheid het voorstel van SGP en CDA aangenomen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (5)

Nanno Nanninga
26-4-2012 11:08
Lan iemand mij vertellen wat een plug-in bibliotheek is?
Mannes Westra
26-4-2012 12:45
@ Nanno Filmpje erbij: http://h2interactive.eu/
Nanno Nanninga
2-5-2012 14:48
Wim en Mannes, dank jullie wel. Ik noem het een onbemand servicepunt, maar de plug-in ziet er beter uit, ga ik wat mee doen.
Jan David Hanrath
6-5-2012 23:04
Hallo Nanno, de Plug-in Bibliotheek is inderdaad ook een onbemand servicepunt, maar er is gekozen voor een vorm met een hele duidelijke begrenzing, zodat het in een bibliotheekvreemde meteen opvalt.

Tweede kenmerk is de integratie van fysiek én digitaal in één degelijke oplossing.

groeten, Jan David

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie