HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB lanceert portal over Nederlandse filosofen
29-04-2012
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft vrijdag, aan het slot van de Maand van de Filosofie, de portal Denker op het scherm gelanceerd, de meest uitgebreide website over Nederlandse filosofen.
De portal biedt een laagdrempelig naslagwerk over denken en denkers van Nederland. Er is aandacht voor filosofen als Spinoza, maar ook voor de filosofen van nu, zoals Denker des Vaderlands Hans Achterhuis, zo meldt de Koninklijke Bibliotheek.

De KB stelt dat de toenemende populariteit voor filosofie en filosoferen een van de redenen was om haar collectie over filosofie en filosofen te digitaliseren en voor iedereen toegankelijk te maken. 
De ambitie met Denker op het Scherm is om toegang te bieden tot duizenden titels van boeken en manuscripten en tot bijna 50.000 wijsgerige artikelen en biografische informatie. Ook actuele informatie over filosofieopleidingen, -tijdschriften en -verenigingen krijgt een plaats. Uitgebreide profielen van 14 filosofen geven momentopnamen van de Nederlandse filosofische ontwikkelingen. Bij de lancering van de site zijn de eerste zeven profielen (o.a Spinoza, Brouwer, Hans Achterhuis) gepubliceerd; de komende maanden zullen de resterende zeven (o.a. Erasmus, Coornhert, Bas Haring) worden toegevoegd.

Trouw noemt Denker op het scherm 'de meest uitgebreide website voor Nederlandse filosofen'. Conservator Paul van Capelleveen van de KB in Trouw: 'Het lijkt ons mooi als op onze site ook artikelen en complete boeken verschijnen van bijvoorbeeld Hans Achterhuis en andere levende Nederlandse filosofen, als zij daar toestemming voor geven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan oudere titels die niet meer in winkels verkrijgbaar zijn.'

Naast Denker op het scherm publiceert de KB ook een online bladerboek van Spinoza's Korte verhandeling, een voorstudie van diens Ethica. Beide initiatieven zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen studenten en docenten van de filosofiefaculteiten in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen en de KB. Het initiatief wordt ondersteund door Filosofie Magazine en dagblad Trouw.

Denker op het scherm is ontwikkeld naar voorbeeld van de site Dichter op het Scherm, die sinds de introductie in 2003 volgens de KB veelvuldig wordt geraadpleegd.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie