HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Minder bezuinigingen voor Bibliotheek Harderwijk
30-04-2012
De Bibliotheek Harderwijk hoeft na 2013  (in ieder geval in 2014 en 2015) geen 500.000 euro te bezuinigen, maar 340.000 euro.
Lang was er sprake van een halvering van de subsidie van Bibliotheek Harderwijk van 1 miljoen naar 500.000 euro vanaf 2014, maar de gemeenteraad van Harderwijk besloot onlangs (PDF) tot een bezuiniging met eenderde, tot een subsidiebedrag van 660.000 euro. Voorwaarde is wel dat de bibliotheek zich de komende jaren maximaal dient in te spannen om door 'cultureel ondernemerschap' aanvullende inkomsten te verwerven.
Wel bestaat de kans dat de subsidie na 2015 alsnog wordt verlaagd tot 500.000 op jaarbasis, aldus de Stentor. Als het aan CDA, Stadspartij Harderwijk Anders en Gemeentebelang had gelegen, had de bibliotheek ook na 2015 een bedrag van 660.000 euro per jaar gekregen. Dat voorstel kreeg echter geen meerderheid.

Directeur Jan Hoogenberg van Bibliotheek Noordwest Veluwe, dat de bibliotheekvoorziening in Harderwijk verzorgt, toont zich verheugd over het besluit, maar stelt dat de problemen daarmee nog niet opgelost zijn. 'Een of meerdere partners met wie we de huisvestingskosten kunnen delen, is noodzakelijk. We voeren momenteel gesprekken met onder meer het Stadsmuseum over gedeelde huisvesting. De gemeente mag zich hier naar ons idee ook wel voor inspannen. Het is de gemeente Harderwijk die garant staat indien wij de hypotheeklasten niet langer op kunnen brengen. Een beetje hulp bij het vinden van nieuwe partner is meer dan welkom,' aldus Van Hoogenberg.

Met de 660.000 euro subsidie zakt Bibliotheek Harderwijk niet onder het niveau voor certificering, wat met de voorgenomen halvering van de subsidie wel gebeurd zou zijn.

Het besluit zo drastisch te snijden in de Harderwijkse bibliotheek had de afgelopen maanden veel protesten opgeroepen.

Zie ook de eerdere berichtgeving over de bezuinigingen in Harderwijk, onder andere hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie