HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Giessenlanden mogelijk dicht vanwege bezuinigingen
30-04-2012
De bibliotheken in Arkel en Giessenburg in de gemeente Giessenlanden moeten sluiten, als het aan het College van de gemeente ligt.
Op 24 april kreeg de gemeenteraad het collegevoorstel voorgelegd om de subsidie terug te brengen tot 0 euro in 2016, zo meldt BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost.

Het college heeft aangegeven nog 80.000 euro beschikbaar te stellen voor leesbevordering. BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost (ZHZO) wil kijken wat daarvoor nog mogelijk is, maar is niet optimistisch over wat zij kan bieden, omdat het BibliotheekNetwerk te maken heeft met afdracht van kosten aan andere partijen zoals leenrecht en automatisering. Die laatste kosten wentelt het college nu af op andere gemeenten, zo stelt de bibliotheek in een persbericht (PDF) over de bezuiniging.

Marijke van der Hoff, directeur van BibliotheekNetwerk ZHZO, zegt in reactie op de plannen: 'In een eerdere inspraakronde bij de raad een jaar geleden, heb ik voorgesteld te onderzoeken op welke manier we met andere organisaties en verenigingen ruimten kunnen delen en krachten kunnen bundelen door gezamenlijke personele inzet. Gezien het feit dat de gemeente waarde hecht aan een ontmoetingsplek in de kernen, zou daar toch minimaal een uitgebreide publieke boekenkast inpassen, een leestafel en aansluiting op het landelijke bibliotheeknetwerk. Het zou een gemiste kans zijn om dit niet verder te onderzoeken en ook de daarbij passende middelen vrij te maken. Ik ben voorstander van bouwen en zoeken naar meerwaarde, ook in tijden van krapte. Nu moeten we gaan afbreken en wat weg is komt nooit meer terug.'

Wethouder Jan de Groot (cultuur) van Giessenlanden noemt in Het Kompas de bibliotheekbezuinigingen een voorbeeld van nieuw beleid om 'middelen slimmer in te gaan zetten'. De Groot tegenover Het Kompas: 'We willen het bibliotheekwerk wel handhaven, maar dan in de basisscholen. Onze doelgroepen worden de jeugd en de senioren. Voor kinderen tot 13 jaar willen we starten met e-reading en lespakketten. Dat willen we samen met de scholen gaan ontwikkelen. Voor de senioren zijn er mogelijkheden voor boekenruil bij de verzorgingshuizen.’

Op 31 mei besluit de Giessenlandse gemeenteraad over de bezuinigingsplannen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie