HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken lanceren online lezen via streaming e-books
03-05-2012
Dinsdag is de eerder door Bibliotheek.nl aangekondigde dienst van start gegaan via welke leden van de bibliotheek de mogelijkheid krijgen streaming e-books online te lezen.
Zoals eerder bericht, maakt Bibliotheek.nl voor de realisatie van deze dienst gebruik van het Engelse platform Public Library Online. Deze website is ontwikkeld door de Britse uitgever Bloomsbury en wordt al gebruikt door bibliotheken in Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Canada, Australië en de Verenigde Staten.

Het aanbod aan streaming e-books omvat op dit moment ruim 100 titels, waarvan 50 Nederlandstalige titels, waaronder boeken van Tais Teng, Mariska Hammerstein, Hans Peter Roel en Pim Christiaans, zo’n 40 Engelse titels en 10 Arabische titels, maar er komen voortdurend nieuwe titels bij, aldus Bibliotheek.nl. Voor de uitbreiding van de database met streaming e-books is Bibliotheek.nl in overleg met verschillende Nederlandse uitgeverijen.

Screenshot Streaming e-books

Bibliotheekleden kunnen met hun bibliotheekpas en een code inloggen. Daarna kunnen zij op Public Library Online de boekenplankjes bekijken, de boeken aanklikken en de boeken in een online reader lezen. De reader draait op Flash, waardoor de streaming e-books niet gelezen kunnen worden op onder andere iPhone of iPad, omdat die geen Flash ondersteunen. Bibliotheek.nl verwacht dat het platform na de zomer wel beschikbaar is voor deze apparaten.

Overigens waren er meldingen dat de dienst nog niet werkte bij gebruik van Internet Explorer 6, 7 of 8 (in andere browsers werkte het wel), maar het lijkt erop dat dit probleem inmiddels verholpen is..

Verder kondigt Bibliotheek.nl ook uitbreiding van de eBooks eregalerij aan. Recent is De kellner en de levenden van Simon Vestdijk toegevoegd en in de loop van 2012 wordt de eBooks eregalerij nog verder uitgebreid, met titels van onder anderen Anna Bijns, Erasmus, Arthur van Schendel en Marten Toonder.  

In de loop van 2012 komt er nog een derde manier bij om e-books te lezen, namelijk via een website of app met downloadbare e-books. Het is echter nog niet bekend wanneer deze klaar is, aldus Bibliotheek.nl.

Bibliotheken hebben een 'toolkit' ontvangen voor de promotie van e-books bij de bibliotheek.

Bibliotheek.nl heeft www.bibliotheek.nl/ebooks in het leven geroepen, waar alle informatie over de ontwikkelingen aangaande het aanbod van e-books door bibliotheken te vinden is.

Zie ook deze blogpost van Raymond Snijders, informatiebemiddelaar bij het Mediacentrum van de Hogeschool Windesheim, over het gebruik van de dienst.

Screenshot: Jan de Waal


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie