HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek België: ruim 3 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina's beschikbaar
08-05-2012
De Koninklijke Bibliotheek van België kondigt aan dat met ingang van vandaag ruim 3 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s beschikbaar komen.
Koninklijke Bibliotheek België: ruim 3 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina's beschikbaar
Het gaat om een selectie van Belgische kranten uit de negentiende en twintigste eeuw, resulterend in 3,2 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s uit zo'n 70 Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950.

Het aanbod aan gedigitaliseerde kranten is het resultaat van de opdracht die de Koninklijke Bibliotheek België in 2006 in het kader van het 'plan voor de digitalisering van het erfgoed van de federale wetenschappelijke instellingen’ kreeg om een representatieve selectie van Belgische kranten uit de negentiende en de twintigste eeuw te digitaliseren. Voor dit grootschalige project was 4,5 miljoen euro beschikbaar.

De kranten die in het kader van dit project werden gedigitaliseerd, werden uiterst zorgvuldig geselecteerd, zo stelt de Koninklijke Bibliotheek. 'Daarbij waren vooral criteria die de representativiteit van de titel bepaalden van groot belang: oprichtingsdatum, taal, plaats van verschijning, ideologische en filosofische oriëntering...  Zo bevinden zich onder de gedigitaliseerde titels heel wat kranten die tijdens WOI en WOII werden gecensureerd. Uiteraard werden ook enkele uiterst zeldzame schatten uit de collectie aan de selectie toegevoegd.'  
Ondanks de omvang van dit grootschalige project beslaat het aantal gedigitaliseerde kranten slechts 5% van de volledige krantencollectie, aldus de Koninklijke Bibliotheek.

De gedigitaliseerde kranten kunnen worden geraadpleegd in een aparte ruimte in de leeszaal van de Afdeling Kranten en Hedendaagse Media, waar vijf speciale pc’s ter beschikking staan van de lezers. Door de strikte naleving van de wetgeving op het auteursrecht kunnen de kranten voorlopig enkel binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd, zo stelt de KB België.

Ter gelegenheid van de afronding van het project organiseert de Koninklijke Bibliotheek van België een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de Belgische pers.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie