HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boek.be start project Uitgeverij van de Toekomst
10-05-2012
Op 1 juli start Boek.be, de confederatie van de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak, in samenwerking met het MultiMediaLab-IBBT van de Universiteit Gent en SMIT-IBBT van de VUB in Brussel met het project Uitgeverij van de toekomst.
Doel van dit project is om ervoor te zorgen dat de Vlaamse uitgevers mee aan de top staan van de ontwikkeling van nieuwe boekvormen en nieuwe digitale leesvormen.

Boek.be wil zoveel mogelijk Vlaamse uitgevers en ICT-bedrijven samenbrengen om onderzoek te doen naar nieuwe crossmediale concepten, voornamelijk voor geïllustreerde boeken. De initiatiefnemers willen binnen het project diverse innovatieve projecten opzetten en tools ontwikkelen om gemakkelijker en goedkoper aantrekkelijke digitale geïllustreerde boeken te maken. Er zal ook specifiek rekening worden gehouden met het sociale karakter van het digitale lezen, het uitwisselen van fragmenten, annotaties, e.d.

Tijdens het project worden twee laboratoria opgezet:
  • Een lab voor nieuwe vormen van e-boeken en lezen onder leiding van het MultimediaLab van IBBT en de Universiteit van Gent. In dit lab wil Boek.be met betrekking tot nieuwe standaarden als ePub3 en HTML5 oplossingen ontwikkelen en communiceren naar relevante uitgeverijen en geïnteresseerde ICT-bedrijven om deze nieuwe standaarden uit te testen, nieuwe productvormen te ontwikkelen en de grenzen van deze nieuwe standaard op te zoeken, zodat de Vlaamse uitgevers en de dienstverlenende ICT-bedrijven aan de top komen van de innovatie in de wereld. Ook is het de bedoeling om met de uitgevers te bekijken hoe de sociale interactie tussen lezers zowel op het technische vlak als op het vlak van annotatie en metadatering kan opgelost worden binnen open systemen.
  • Een lab voor nieuwe businessmodellen onder leiding van SMIT-IBBT-VUB. In het kader van dit lab wil men testtrajecten opzetten rondom nieuwe distributiekanalen,  zodat de uitgevers via deze testtrajecten bewuste en verantwoorde keuzes kunnen maken. 'In de digitale wereld gelden er andere regels dan in de papieren wereld – denk aan alle mogelijke vormen van verhuur, abonnementsvormen, uitleen via bibliotheken e.d. Het marktpotentieel van digitale boeken is niet gelijkaardig voor alle soorten boeken. Boek.be verwacht dat er variatie bestaat in het groeipotentieel, de betalingsbereidheid, en geprefereerde betalingsformules tussen verschillende boekencategorieën. Het digitale boek kan aangeboden worden via nieuwe distributiekanalen (telecomoperatoren, internetspelers), maar de belangen van deze externe spelers moeten afgewogen worden aan de verkozen bedrijfsmodellen van de boekenuitgever,' aldus Boek.be.
Het project heeft van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een subsidie toegekend gekregen van € 1,4 miljoen euro en heeft een looptijd van vier jaar, zo meldt Boek.be.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie