HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vijf miljoen historische krantenpagina’s online
11-05-2012
De KB-webdienst is verder uitgebreid en zal eind dit jaar omstreeks negen miljoen pagina’s omvatten.
De Opregte Haarlemsche Courant tot 1869 en het communistische dagblad De Waarheid tot 1989 zijn enkele van de recente aanvullingen die maken dat de webdienst Historische Kranten al vijf miljoen krantenpagina’s herbergt, zo bericht de Koninklijke Bibliotheek. Een steeds grotere selectie uit de periode 1618-1995 is voor iedereen gratis toegankelijk en op eenvoudige wijze te doorzoeken. Er zijn belangrijke aanvullingen op historische en moderne, Nederlandse en koloniale kranten. De webdienst zal eind dit jaar zo’n negen miljoen pagina’s bevatten.

Vele grote en kleine titels zijn aangevuld met nieuwe afleveringen, waaronder een aantal belangrijke landelijke kranten. De Opregte Haarlemsche Courant heeft zo’n tweehonderd jaar bestaan, voor de periode 1813-1869 is de krant nu opgenomen in de webdienst. Dit betekent een forse versterking van het aantal negentiende-eeuwse kranten. De naoorlogse kranten zijn belangrijk uitgebreid met jaargangen van het communistische dagblad De Waarheid (1952-1989). Er is ook nieuws van overzee, dit keer vooral uit de Oost. Uit Nederlandsch-Indië zijn nu bijvoorbeeld beschikbaar De Indische Courant, De Sumatrapost, en de Java-bode. De Indonesische periode (dus na de oorlog) is vertegenwoordigd met de Nieuwsgier en Het nieuwsblad voor Sumatra. Erg bijzonder is de Nieuw Guinea koerier (1959-1962) die verscheen in de laatste jaren van de laatste Nederlandse kolonie in Zuid-Oost-Azië.

De Koninklijke Bibliotheek is eind 2006 gestart met het project Databank Digitale Dagbladen met een financiering van het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten van NWO/SenterNovem. Voor de periode 1940-1945 is er een aanvullende financiering vanuit het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het project digitaliseert op grote schaal Nederlandse nationale, regionale, lokale en koloniale dagbladen en stelt deze gratis beschikbaar op internet, vanaf de eerste krant uit 1618 tot aan kranten uit de twintigste eeuw.

Zie ook de eerdere berichten over de Historische Krantenbank, hier, hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie