HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Dordrecht eert Top Naeff
25-05-2012
Volgend jaar wordt er een door de Bibliotheek A tot Z gecoördineerd festival gewijd aan de pionier van het meisjesboek en eerste vrouwelijke ereburger van Dordrecht.
In 2013 is het zestig jaar geleden dat schrijfster Top Naeff, grondlegster van het meisjesboek, als eerste vrouw ereburger werd van haar stad Dordrecht. Voor de Bibliotheek A tot Z, Gé Vaartjes (biograaf van Naeff), Hans Berrevoets (voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking) en Casper Markesteijn (Dordt Literair) een goede reden om in 2013 het Top Naeff festival te organiseren. De festiviteiten zullen plaatsvinden op 19, 20 en 21 april 2013.

De organisatoren werkten in 2011 al samen aan het Godfried Bomans Festival in Dordrecht. Hiervoor bestond mede door het veelzijdige programma, een grote lokale en landelijke belangstelling. Een oproep van de initiatiefnemers om mee te denken over het Top Naeff festival leidde tot tientallen reacties van mensen en organisaties die een mooie rol willen spelen in de voorbereiding en uitwerking van het programma. Onder hen Het Nationaal Onderwijsmuseum, Erfgoedcentrum DiEP, Huygens ING, Het Letterkundig Museum, Inter Amicos, Schouwburg Kunstmin, LeesLETTERS, Kinderboekwinkel De Giraf en De Luthiers. Daarnaast hebben ook leeskringen en andere liefhebbers van Top Naeff zich gemeld. Dit gevarieerde gezelschap gaat onder coördinatie van de Bibliotheek A tot Z het Top Naeff festival mogelijk maken. Het zal plaatsvinden op verschillende locaties in Dordrecht. Vanaf begin 2013 worden ook langlopende activiteiten georganiseerd in onder meer Amsterdam, de favoriete stad van Naeff.

De schrijfster was in de eerste helft van de twintigste eeuw een van de grote vrouwen van de Nederlandse literatuur. Veel plekken in Dordrecht herinneren aan Naeff. Zo is haar geboortehuis is te vinden aan de Nieuwe Haven. Vaak speelde ze als kind bij haar grootouders Vriesendorp in het ‘Huis met de zeemeerminnen’ aan de Wolwevershaven. Ook ging ze regelmatig op bezoek bij haar oudoom Simon van Gijn die woonde in een statig herenhuis dat nu als museum Van Gijn bekend staat. Top schreef veel in haar schrijfhuisje dat nog steeds te vinden is in de tuin achter een huis aan de Johan de Wittstraat. Gé Vaartjes en Hans Berrevoets hebben eerder een pleidooi gehouden om dit schrijfhuisje te behouden voor de toekomst en herkenbaar te maken als Top-schrijfplaats.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie