HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gemeentelijke plannen Bibliotheek Eindhoven 'niet realistisch'
28-05-2012
Nadat er eerder al vraagtekens waren geplaatst bij de haalbaarheid van de plannen van de gemeente Eindhoven met de bibliotheek in het licht van de voorgenomen ingrijpende bezuinigingen, heeft een recente analyse van een extern accountancy-kantoor die twijfel onlangs bevestigd.
Het Eindhovense accountancy-kantoor Joanknecht & van Zelst heeft in opdracht van de gemeente een analyse gemaakt van de financiën van de bibliotheek en concludeert dat het wensenpakket dat het stadsbestuur voor de bibliotheek heeft gezien de forse bezuinigingen 'niet realistisch' is, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

Het door de gemeente in de arm genomen accountancy-kantoor bevestigt daarmee de analyse twee maanden geleden van een door de bibliotheek ingeschakelde accountant. Uit deze analyse zou blijken dat het besluit van het gemeentebestuur om 50% te bezuinigen op de bibliotheek gebaseerd is op ondeugdelijke berekeningen, zo stelden toenmalig interim-directeur Hans Veen en Pieter Hendrikse, voorzitter van de raad van toezicht, in een open brief in het Eindhovens Dagblad.
'De gemeente gaat ervan uit dat met 50 procent van de huidige subsidie veel diensten geleverd kunnen worden: centrale bibliotheek, tweede vestiging in Woensel, diensten aan scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en een reeks bibliotheekpunten. Vervolgens moet er geld overblijven om te innoveren en te digitaliseren. Dat gaat niet, zo constateerde ook de accountant,' aldus Hendrikse en Veen twee maanden geleden.

Overigens kondigde de bibliotheek een maand geleden aan zich met de hulp van een expertteam van veertig à zestig specialisten fundamenteel te gaan bezinnen op een langetermijnvisie om te komen tot een agenda voor de toekomst.
Het publieke debat over de rol van de bibliotheek lijkt intussen aardig van de grond te komen, getuige het feit dat het Eindhovens Dagblad een debat organiseert over de toekomst van de bibliotheek. Het Eindhovens Dagblad wil door middel van een enquête te weten komen wat de gevolgen zijn van onder andere sluiting van de wijkbibliotheken in Eindhoven. De uitkomsten van de enquête zullen onder andere bekendgemaakt worden in een digitaal magazine dat vanaf zaterdag 2 juni gratis te lezen is via ed.nl/magazine en waarin verslaggevers van het Eindhovens Dagblad zullen publiceren over de gevolgen van de bezuinigingen en betrokkenen zullen vragen naar hun visie op de toekomst. Op 2 juni organiseert het Eindhovens Dagblad in samenwerking met Omroep Brabant in het programma Alles mag… Op zaterdag ook een live radiodebat over de toekomst van de biblliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Mieke Smit
4-2-2013 10:08
Helaas zie ik nu pas dat er een enquete is geweest.
Ik had jullie graag geholpen. Ik weet zeker dat de plannen indruisen tegen de wil van bijna iedere bewoner ven Eindhoven! Vreemd als je bedenkt dat de gemeente er vòòr zijn bewoners wil zijn maar toch met daden het tegenovergestelde laat zien!

Succes met dit duidelijk krijgen bij de burgemeester?

Mieke Smit

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie