HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
PvdA wil ondergang Bibliotheek Hof van Twente voorkomen
30-05-2012
De bibliotheek krijgt 400.000 euro aan bezuinigingen voor haar kiezen, meer dan de helft van het huidige subsidiebedrag.
De PvdA is bezorgd over het voortbestaan van de bibliotheekvoorziening in de gemeente Hof van Twente, zo bericht Goors Nieuws. Fractielid Roel Bergman voorziet dat door de bezuinigingsvoorstellen van € 400.000 en het structureel niet meer compenseren van loon- en prijsstijgingen het einde van de bibliotheek nabij is. ‘Ik vraag me af of dit niet een genadeklap is voor een plaats als Goor.’

De PvdA zal zich niet neerleggen bij deze bezuiniging en roept de inwoners in de Hof op om massaal e-mails naar fracties in de raad te sturen om duidelijk te maken dat afschaffen van cultuur, zoals door sommige partijen wordt bepleit, niet mag doorgaan.

René Siteur, directeur van de Bibliotheek Hof van Twente (vestigingen in Goor Delden, Markelo en Diepenheim), laat aan De Twentsche Courant Tubantia weten 'verbijsterd' te zijn over het voornemen van het college, zo is ook te lezen op de website van het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken. 'We wisten dat we het niet droog zouden houden. Maar 400.000 euro op een totaal van 745.000 euro is bedrijfseconomisch niet haalbaar.' Verkoop van de oude panden in Markelo en Diepenheim leveren volgens hem niets op, terwijl een verdienmodel voor de digitale bibliotheek vooralsnog toekomstmuziek is. Daarnaast vraagt Siteur zich af of inwoners van Goor, Markelo en Diepenheim lid zullen blijven als ze slechts de beschikking hebben over servicepunten.

De kans is groot dat de centrale vestiging van de bibliotheek van Goor naar Delden verplaatst moet worden. De vestigingen in Goor, Markelo en Diepenheim zouden dan moeten sluiten en vervangen worden door een servicepunt, zo wordt gesteld in De Twentsche Courant Tubantia. 'Mocht het niet anders kunnen dan zal de centrale bibliotheek waarschijnlijk in Delden komen. Dat is een nieuw gebouw, waarop nog een lang huurcontract loopt,' zo wordt directeur Siteur geciteerd door Nieuws uit Delden
'Wij moeten nu als bibliotheek met een plan komen om in anderhalf jaar tijd, vier ton te besparen. De opties zijn beperkt, er hangen donkere wolken boven de bibliotheek. Het personeel is het afgelopen jaar al teruggebracht van 14 naar 11, maar met dit soort bezuinigingen kunnen we ook gedwongen ontslagen niet uitsluiten,' aldus Siteur.

Bibliotheek Hof van Twente heeft inmiddels een handtekeningenactie op touw gezet om te protesteren tegen de mogelijke sluiting van vestigingen. Alle huishoudens krijgen een kaart die ingevuld kan worden. In alle vestigingen van de bibliotheek kunnen de ingevulde kaarten ingeleverd worden. Er is ook een mogelijkheid om de kaart op de website van Bibliotheek Hof van Twente te tekenen.
De bibliotheek hoopt volgende maand zoveel mogelijk handtekeningen aan het college van burgemeester en wethouders te kunnen aanbieden, aldus RTV Oost. Er wordt nog nagedacht over andere acties.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie