HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Maastricht: uitleenpunten vervangen wijkbibliotheken
01-06-2012
Sluiting van de vestigingen in twee wijken levert een besparing van 200.000 euro per jaar op. Het CDA verzet zich tegen de plannen.
Dit jaar komen er in Maastricht op drie locaties uitleenpunten, als alternatief voor de wijkbibliotheken Heer en Malpertuis, zo bericht Maastricht Actueel. In Centre Manjefiek Malberg komt vanaf komend schooljaar een Bibliotheek op School, in het wijkgebouw een servicepunt voor senioren, laaggeletterden en mensen met een leeshandicap.

In Basisschool Scharn moet bij de start van het nieuwe schooljaar eveneens een Bibliotheek op school operationeel zijn. Net als in Malberg komt er in de wijk Heer een servicepunt voor senioren en laaggeletterden, dat zal zijn in het gebouw van Leeuwenborgh. De nieuwe voorzieningen behelzen een collectie boeken, een leestafel, een infopunt en digitale uitleen. De Boek aan Huis service zal verder worden uitgebreid. Sluiting van de wijkbibliotheken levert een besparing van 200.000 euro per jaar op.

Op Dichtbij.nl is een opiniestuk te lezen van Vivianne Heijnen, fractievoorzitter van het CDA in de Maastrichtse gemeenteraad. Zij is gekant tegen het voorstel om de wijkvestigingen van de Bibliotheek Maastricht te sluiten. Heijnen schrijft onder meer: ‘Het CDA Maastricht heeft eerder aangegeven zoveel mogelijk functies vóór en ín de buurten te willen behouden om zo de leefbaarheid in de wijken te behouden. Een jaar geleden diende het CDA samen met de collega's van Partij Veilig Maastricht een motie in om het voortbestaan van de twee buurtbibliotheken te garanderen tot minimaal 2014. Helaas heeft de motie geen meerderheid behaald en daardoor herhaalt de geschiedenis zich nu weer. Het college ziet haar kans schoon om de bibliotheken uit de wijken te halen en de bewoners van de wijken moeten dus - wat het college betreft - allemaal maar op de fiets of met de bus naar Centre Ceramique! (…)

Naast de educatieve functie, zijn de bibliotheken ook een belangrijke ontmoetingsplek voor veel Maastrichtenaren. De buurtbibliotheken hebben tienduizenden bezoekers per jaar, ook van bewoners uit de omliggende wijken en ze bewijzen daarmee volop bestaansrecht te hebben. En dáárom zal het CDA óók dit jaar weer een poging wagen om via een motie de andere politieke partijen op te roepen de bezuiniging op de buurtbibliotheken stop te zetten en de wijkbewoners de kans te geven hun bibliotheken te behouden.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie