Het niveau van de dienstverlening moet stijgen, ondanks dat er vanaf volgende maand vestigingen gesloten worden.
De
Bibliotheek Midden-Brabant laat via een persbericht weten dat zij enerzijds te maken heeft met forse bezuinigingen en anderzijds met de digitalisering en de veranderende eisen van klanten, zoals de vraag naar snelle gemaksdiensten. Deze omstandigheden hebben de bibliotheek doen besluiten een aantal keuzes te maken, in het verlengde van het beleidskompas voor 2012-2015
Verbinden door verhalen en kennis. Daarin wordt gekozen voor minder bibliotheken, maar wel bibliotheken met een hoog kwaliteitsniveau: met ruimere openingstijden, een uitgebreide en actuele collectie, een overzichtelijke inrichting en mogelijkheden voor zelfbediening. Daarnaast legt de bibliotheek meer de nadruk op digitale en educatieve mogelijkheden.
Uit oogpunt van effectiviteit is besloten om de Bibliotheken Hasselt en Groenewoud en de Bibliopunten De Moer en Grote Beemd per 1 juli aanstaande te sluiten. Voor de klanten en bezoekers van Hasselt en Groenewoud is de dichtstbijzijnde vestiging Bibliotheek Tilburg Centrum. De lezers van Grote Beemd worden verwezen naar Bibliotheek Heyhoef en de lezers van De Moer naar Bibliotheek Kaatsheuvel. Op deze manier zegt de bibliotheek de lezers een betere en efficiëntere totaalservice te kunnen bieden, zeker in combinatie met de uitgebreide digitale en educatieve diensten. Daarnaast wordt in het najaar in Tilburg gestart met een bezorgdienst aan huis als een nieuw dienstverleningsconcept.
De tweede verandering die binnenkort merkbaar wordt betreft Bibliotheek Heyhoef. Om de lezers van deze bibliotheek beter van dienst te zijn, is het nodig om de inrichting te vernieuwen en aan te passen aan de eisen van deze tijd. Deze herinrichting gebeurt in augustus en dat betekent dat de bibliotheek die maand gesloten zal zijn. De bibliotheek gaat een landelijk ontwikkelde nieuwe formule toepassen, waarbij ook kosten worden bespaard. In de Reeshof komt een geheel vernieuwde bibliotheek waar klanten en bezoekers optimaal kunnen profiteren van een verbeterde collectie, verruimde openingstijden en een eigentijdse inrichting. In september gaat deze bibliotheek weer open voor het publiek.
Directeur-bestuurder
Henriëtte de Kok hoopt dat de inwoners zo weinig mogelijk hinder zullen ondervinden van alle wijzigingen. Ze benadrukt dat de keuzes niet gemakkelijk zijn geweest: ‘Wij vinden het zelf ook moeilijk, maar het zijn wel noodzakelijke maatregelen, waarbij het belang van de klant voor ons voorop staat. We willen immers ook in de toekomst voor alle inwoners een laagdrempelige toegangspoort tot kennis en verhalen zijn. De klanten zullen zo veel mogelijk op maat bediend worden, waar en wanneer het hen uitkomt en op een gebruiksvriendelijke manier een keuze kunnen maken uit een ruim en actueel assortiment. Naast onze fysieke bibliotheken zetten we daarom ook in op goede digitale en educatieve diensten.’
Zie ook
dit eerdere bericht over regionale samenwerking.