HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Digitaal geluidenarchief Het geluid van Nederland gelanceerd
12-06-2012
Gisteren is tijdens MusicLab #11 de website Het Geluid van Nederland gelanceerd, door initiatiefnemer Beeld en Geluid een 'digitaal geluidenarchief' genoemd.
Het Geluid van Nederland maakt 2000 geluiden uit het unieke geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikbaar via www.geluidvannederland.nl.

Het doel van Het Geluid van Nederland is om deze collectie van ‘verdwenen geluiden’ duurzaam te bewaren, online toegankelijk te maken voor een breed publiek, onderzoekers en de creatieve industrie, en vervolgens aan te vullen.
Voor de uitbreiding van het geluidenarchief wordt mede gebruik gemaakt van crowdsourcing. Bezoekers van het platform kunnen geluiden toegevoegen. Zij vullen de collectie aan met, bijvoorbeeld, persoonlijke (historische) geluidsarchieven en recent opgenomen geluiden uit het hele land, zo meldt Beeld en Geluid. Een bijdrage leveren aan Het Geluid van Nederland kan op de website en met de speciaal ontwikkelde mobiele apps voor iPhone- en Android-toestellen. Daarmee kunnen altijd en overal geluiden worden opgenomen en toegevoegd aan de kaart.

Beeld en Geluid noemt als voorbeelden van wat er zoal in het geluidenarchief te vinden is, geluidsopnamen van een politieachtervolging in 1974, rellen in Amsterdam en de Elfstedentocht van 1986.

Het online beschikbaar maken van dit gedigitaliseerde geluidenarchief illustreert hoe Nederland in de loop van de tijd van ‘toon’ veranderd is, aldus Beeld en Geluid. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor historici of onderzoekers, die daardoor inzicht kunnen krijgen in de ontwikkeling van typisch Nederlandse geluiden vanaf het midden van de vorige eeuw. Daarnaast is het geluidenarchief, aangevuld met nieuwe geluiden, ook interessant voor (creatief) hergebruik, bijvoorbeeld in nieuwe audiovisuele producties. De geluiden zijn beschikbaar voor hergebruik onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie. Deze licentie geeft professionele en amateur geluidsontwerpers, mediakunstenaars, producenten en andere geïnteresseerden expliciet toestemming om de geluiden opnieuw te gebruiken en te verspreiden, zolang zij de herkomst van de geluiden vermelden en nieuwe creaties onder dezelfde voorwaarden delen.

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Stichting Nederland Kennisland. De collectie ‘Eigen Opnames’ uit het geluidenarchief van Beeld en Geluid zijn gedigitaliseerd in het kader van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie