HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
App-competitie voor vergroten cultuurbereik door Open Cultuur Data
12-06-2012
Op zaterdag 16 juni lanceert het netwerk Open Cultuur Data de eerste app-competitie voor cultuur tijdens de Hack de Overheid-hackathon. Op deze dag worden meer dan honderd ontwikkelaars uitgedaagd om apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen.
App-competitie voor vergroten cultuurbereik door Open Cultuur Data
Hiervoor wordt een rijk scala aan cultuurdata ter beschikking gesteld: beschrijvende data (metadata) maar ook audio, video, beelden en documenten. De competitie beoogt een impuls te geven aan het toegankelijk maken van cultuur voor een breed publiek.

Lotte Belice Baltussen, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en mede initiatiefnemer van de competitie: 'Open data biedt vele kansen voor erfgoedinstellingen om nieuwe publieksgroepen aan zich te binden en collecties breder toegankelijk te maken. We hebben creatieve ontwikkelaars nodig om met innovatieve oplossingen te komen.' Te denken valt aan een app als Vistory, via welke historische videobeelden (o.a. Polygoon) van Beeld en Geluid via een mobiele applicatie op basis van locatie bekeken kunnen worden, maar ook van commentaar en loctiegegevens kunnen worden voorzien.

Op de hackathon worden nieuwe datasets vrijgegeven van onder meer Archief Eemland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Archief Nijmegen. Het Rijksmuseum maakte eerder een basiscollectie als open data beschikbaar.

Het Nationaal Archief opent ruim 140.000 items uit de collectie van het foto-persbureau Anefo. Tim de Haan, werkzaam bij het Nationaal Archief: 'Het is voor het Nationaal Archief een speerpunt om data uit het archief open te stellen.'  Anefo was een particulier, commercieel fotopersbureau waar de vraag het aanbod bepaalde. Belangrijke thema’s in de set zijn politiek, sport en het koningshuis. De set bevat een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989. 'Al het grote en kleine nieuws uit de jaren zestig, zeventig en tachtig is door zijn fotografen vastgelegd. Alles zit er in, van groot nieuws zoals koninklijke huwelijken, politieke crises en Europees kampioenschappen tot heel klein nieuws, zoals gekantelde vrachtwagens op de snelweg, volle stranden tijdens de eerste hittegolf van het jaar en de brandweer die een poes uit een brandend huis haalt.  In 140.000 foto’s zie je Nederland langzaam veranderen: van een op wederopbouw gerichte samenleving via diepe generatieconflicten naar een maatschappij die te hoop loopt tegen de bezuinigingen opgelegd tijdens de economische crisis in de jaren tachtig,' aldus het Nationaal Archief.

De app-competitie omvat in totaal € 7500 aan prijzengeld voor ontwikkelaars. Daarnaast stelt het Nationaal Archief een prijs van € 2500 ter beschikking voor de meest vernieuwende toepassing die zich richt op doelgroepen die nog weinig gebruik maken van het archief.

Open Cultuur Data is een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers en open data-deskundigen dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert. De Open Cultuur Data competitie 2012 wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst en het Nationaal Archief.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie