HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Project Nederlab gaat databases met gedigitaliseerd schriftelijk erfgoed bundelen
12-06-2012
Medio 2014 moet het mogelijk zijn alle beschikbare gedigitaliseerde Nederlandstalige boeken, tijdschriften en handschriften van bibliotheken en onderzoeksinstituten onder één enkele gebruikersvriendelijke 'open access interface'  te raadplegen.
Dit blijkt uit berichtgeving van de Volkskrant over de toekenning vandaag van 2 miljoen subsidie aan het project Nederlab door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Voor het project worden geen nieuwe teksten gedigitaliseerd; bestaande dataverzamelingen, zoals de 3 miljoen pagina's van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, worden gebundeld. Die databases zijn vaak verbrokkeld en onoverzichtelijk, en niet gezamenlijk te onderzoeken.

Het idee achter Nederlab is dat het toegang geeft tot het complete gedigitaliseerde Nederlandstalige erfgoed, van de achtste eeuw tot heden, waar ook geschreven of gepubliceerd (dus niet alleen uit Nederland en Vlaanderen, maar ook uit bijvoorbeeld Suriname en Indonesië). Daarnaast biedt Nederlab een scala aan computertechnieken als hulpmiddel voor het doorzoeken en analyseren van teksten. De tekstbestanden moeten daartoe niet alleen toegankelijk zijn via een centrale portal, ook moeten de tekstbestanden op elkaar worden afgestemd, dienen de metadata geüniformeerd te zijn en de tekstkwaliteit (OCR) dient erg hoog te zijn, zo schrijft Nicoline van der Sijs van het Meertens Instituut in een artikel over Nederlab in Neerlandia/Nederlands van Nu. Van der Sijs in NRC Handelsblad: 'In andere landen bestaat niets vergelijkbaars.'

'De gedachte achter "Nederlab - een laboratorium voor onderzoek naar de veranderingspatronen in de Nederlandse taal en cultuur" is dat historische en culturele langetermijnveranderingen hun weerslag vinden in taal. Zulke veranderingen kun je in teksten traceren en onderzoeken,' zo licht de Volkskrant toe. In NRC wordt Nederlab een 'superzoekmachine' genoemd.

Met het project is 4 miljoen euro gemoeid. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent 2 miljoen euro subsidie toe in het kader van NWO-Groot, een subsidieregeling bedoeld voor het aanschaffen van apparatuur en voor het opzetten, koppelen en verrijken van dataverzamelingen. De rest komt van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Europese fondsen.

Nederlab moet eind 2013 resulteren in een prototype voor een geselecteerd aantal onderzoekers. Eind 2014 moet een eerste versie van het systeem toegankelijk en beschikbaar zijn voor iedereen, zo stelt projectleider Hans Bennis, taalkundige en directeur van het Meertensinstituut (KNAW), in de Volkskrant.

Nederlab is in de eerste plaats bedoeld voor wetenschappers. Maar ook studenten, scholieren, journalisten, schrijvers, iedereen die informatie zoekt over de geschiedenis van de Nederlandse taal en cultuur, zullen met Nederlab aan de slag kunnen, zo stelt Nicoline van der Sijs.

 Zie voor enige achtergrond onder andere ook de berichten 'Nederlandse digitale archieven blijken nauwelijks bruikbaar' en 'Digitaal erfgoed is een doolhof'  in NRC Handelsblad (10 en 11 september 2011) en de reactie daarop van Marco de Niet, directeur van DEN.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie