HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Subsidie Metamorfoze voor zes archiefinstellingen
14-06-2012
Zes erfgoedinstellingen ontvangen vanuit het programma Metamorfoze subsidie voor de conservering en digitalisering van door hen beheerde collecties.
De Koninklijke Bibliotheek maakt bekend dat voor de volgende collecties subsidie is toegekend:
  • Collectie Oud Goud, het illustratiearchief van Uitgeverij Wolters-Noordhoff: een collectie van honderden aquarellen en schilderijen en duizenden afbeeldingen die in de periode 1900–1980 zijn gemaakt voor schoolplaten, lesboeken en leesplankjes, die nu in het bezit is van het Nationaal Onderwijsmuseum.
  • De Anne Frank Collecties met de correspondentie van vier generaties familie Frank, het werkarchief van Otto Frank (met correspondentie over het dagboek van Anne, de vertalingen en toneelbewerking) en brieven en documenten van de onderduikers en helpers.
  • Het achttiende-eeuwse archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), in beheer bij het Zeeuws Archief, een unieke bron over de trans-Atlantische slavenhandel.
  • De Circuscollecties (19e-20e eeuw) en Dagboeken Leo Polak (1901-1941) bij de UB Amsterdam.
  • Collecties uit de ‘Historische Documentatie Nederlandse Koloniën’ van de KITLV Leiden.
  • Correspondentie (1927-1955) van Jan Tinbergen bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Metamorfoze is het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed, een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Het programma is een initiatief van het Ministerie van OCW. Metamorfoze bindt sinds 1997 de strijd aan tegen autonoom papierverval door ondermeer verzuring, inktvraat en kopervraat.
Erfgoedinstellingen kunnen twee keer per jaar een projectaanvraag indienen voor het digitaliseren van archieven, collecties, boeken, kranten en tijdschriften. De aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie. Belangrijke criteria voor subsidieverlening zijn het nationaal belang van de collectie en de aanwezigheid van autonoom verval.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie