HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer start actie ‘Adopteer een boek’
14-06-2012
Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer start met een campagne om de meest bijzondere boeken en archiefstukken te redden van verder verval, met als titel 'Adopteer een boek’.
SAB Deventer roept met de actie Deventer bedrijven op een boek of archiefstuk te adopteren door bij te dragen aan de restauratiekosten ervan. 'Daarmee verbindt het bedrijf zijn naam tot in lengte van jaren aan één van Deventers boekenschatten en helpt het mee de naam en faam van Deventer als boekenstad in ere te houden.' aldus SAB Deventer.

Om te voorkomen dat het Deventer papieren erfgoed verloren dreigt te gaan, stelde SAB in 2007 een meerjaren-conserveringsplan op. Uit dat plan bleek onder andere dat zeldzame items uit de collectie dermate aangetast en beschadigd waren, dat zij binnen enkele jaren moesten worden gerestaureerd. Daaraan wordt via een aantal projecten al gewerkt. Het betreft zeldzame middeleeuwse handschriften, waardevolle atlassen maar ook kwetsbaar archiefmateriaal, zoals bijvoorbeeld een brief van Eduard Douwes Dekker (Multatuli) aan de Deventenaar Johannes van Vloten. 
De gemeente stelde destijds een miljoen euro beschikbaar, met daarbij de opdracht de resterende benodigde middelen van 700.000 euro zelf te genereren. Daartoe participeert SAB al in landelijke programma's als Metamorfoze. Uit de gemeentelijke opdracht komt ook de actie 'Adopteer een boek' voort, om de Deventer samenleving zelf te betrekken bij het behoud van haar identiteit als boekenstad, zo stelt SAB Deventer.

SAB benaderde een aantal Deventer bedrijven met een overzicht van bijzondere items, waaruit zij zelf een adoptieboek kunnen kiezen. 
De te adopteren stukken bevinden zich in drie prijsklassen (tot € 500, € 500-€2000 en vanaf € 2000). Afhankelijk van de steun die het betreffende bedrijf kan bieden, biedt SAB een tegenprestatie, bijvoorbeeld in de vorm van een schatkamerrondleiding voor personeel of relaties of een lezing-op-maat.

In alle gevallen zal in het gerestaureerde boek een vermelding opgenomen worden van het bedrijf waardoor het geadopteerd is. Ook is de vermelding blijvend online te zien bij de digitale versie van het topstuk op www.sabinfo.nl, zo meldt Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie