Bij het
On-demand model gaat het om titels die minder dan een jaar oud zijn, waarvoor het bibliotheeklid betaalt per stream of download (bv 1, 2 of 3 euro per periode) De inkomsten gaan grotendeels naar de uitgever en de licenties zijn beperkt (een e-book kan uitgeleend zijn in dit model).
In het geval van het model
‘Gelimiteerd’ gaat het om titels van 1 tot 3 jaar oud. Leden mogen binnen een digitaal abonnement 17 e-books per jaar lenen. Bibliotheken betalen per stream of download via centrale inkoop. Kosten zijn gemaximeerd (op 17 e-books per lid).
Het model
‘Onbepekt’ gaat uit van titels van meer dan 3 jaar oud. Leden mogen binnen een digitaal abonnement een onbeperkt aantal e-books online lezen of downloaden. De inkoop verloopt centraal per e-book voor onbeperkt gebruik (afkoop) tegen relatief lage licentiekosten.
In principe geldt voor alle drie modellen een uitleentermijn van 3 weken. Voorwaarde is dus wel dat er bovenop het basislidmaatschap een digitaal abonnement komt. De uitgevers hebben aangegeven sterk te hechten aan zo'n digitaal lidmaatschap. In het voorstel van de Inkoopcommissie wordt dit digitale lidmaatschap medio 2013 definitief gelanceerd. Een uitgewerkt voorstel hiervoor zal aan de orde komen tijdens de ledenvergadering van december.
Deze zomer zal er een gezamenlijk met de
Groep Algemene Uitgevers (GAU) op te stellen brief uitgaan naar de uitgevers over de aankoop van e-books en zal overleg plaatsvinden met Bol.com.
De Inkoopcommissie raamt de kosten voor de inkoop van e-books op 1,2 miljoen in 2013, oplopend via 3,2 miljoen in 2014 en 4,9 miljoen in 2015 naar 8,3 miljoen in 2016 (totale kosten voor e-content in 2016: 14,7 miljoen). Met ingang van 2014 zou de bekostiging plaats moeten vinden uit het gemeentefonds.
De Inkoopcommissie geeft verder ook aan dat de bibliotheken zich daarnaast moeten blijven inzetten om een uitzonderingspositie voor de uitleen van e-books door bibliotheken wettelijk vastgelegd te krijgen.
Verder blijkt uit het voorstel van de inkoopcommissie dat dit jaar nog een uitbreiding te verwachten valt van de
eBooks eregalerijj met 25 titels, en van het
streamed aanbod via Public Library Online (van Bloomsbury) met minimaal 200 titels. De eerder aangekondigde app die toegang gaat bieden tot gratis rechtenvrije boeken is inmiddels gerealiseerd en zal in het najaar gelanceerd worden. Deze app gaat ongeveer 500 titels bieden, inclusief een aanbod van DBNL.
De Inkoopcommissie maakt verder nog melding van plannen voor een campagne waarbij in het najaar van 2012 op 200 stations posters worden opgehangen via welke (via een QR-code) e-books te downloaden zijn: 1 e-book voor niet-leden die zich registreren en meerdere e-books voor leden.
Voor het voorstel van de Inkoopcommissie, zie de
website van de VOB.