HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Wassenaarse geschiedenis in vitrines gevangen
18-06-2012
In de Bibliotheek Wassenaar is onder meer een collectie bodemvondsten te zien.
De vestiging Wassenaar van de Bibiotheek Voorschoten-Wassenaar herbergt sinds kort een aantal vitrines met name gewijd aan de geschiedenis van de gemeente. De komende tijd kan men hier bodemvondsten van kasteel Huis ter Weer bekijken. In enkele vitrines zijn andere historische voorwerpen te zien, zoals oude gereedschappen en Wassenaarse souvenirs. De vitrines werden officieel in gebruik genomen door wethouder Fred Sanders.

De afgelopen tijd hebben de bibliotheek, de Historische Vereniging Oud Wassenaer en de Stichting Historisch Centrum Wassenaar nauw samengewerkt om de vitrines te kunnen realiseren. Al langere tijd bestond er bij de historische clubs de wens om de geschiedenis van Wassenaar beter voor het voetlicht te brengen. Een historisch museum zou daarvoor ideaal zijn, maar realistischer leek de gedachte om in de bibliotheek een speciale ruimte in te richten als historisch informatiecentrum en om bovendien op een goed in het oog vallende locatie in de bibliotheek een grote vitrine neer te zetten. Het Haagse ontwerpbureau Keen werd gevraagd een ontwerp voor de grote vitrine te maken, terwijl de ‘huisarchitect’ van de bibliotheek de vitrines in de Verkade-Clark vergaderkamer ontwierp. Dat de vitrines ook daadwerkelijk gebouwd konden worden, was onder meer te danken aan financiële bijdragen van de Rabobank en de historische clubs.

De eerste tentoonstelling werd op 8 juni geopend. Centraal staat de collectie bodemvondsten van het Huis ter Weer. Dit in 1738 afgebroken kasteeltje was gelegen tussen de Seringenlaan en Boerderij ter Weer. Het feit dat deze boerderij momenteel wordt verbouwd tot dependance van de Amerikaanse School vormt een mooie aanleiding om aan het Huis ter Weer aandacht te besteden. Vanaf 1976 is op het terrein ruim zes jaar gegraven door amateurarcheologen van de Historische Vereniging Oud Wassenaer en later de Stichting Historisch Centrum Wassenaar. De vondsten geven een inkijkje in het leven op het kasteel in de periode ca. 1280 tot 1738.

De vitrines in de Verkade-Clark vergaderruimte zijn gevuld met oude gereedschappen van aannemer Leo Looijestijn en met diverse Wassenaarse souvenirs. Deze ruimte zal op gezette tijden worden gebruikt als informatiecentrum waar men nader kennis kan maken met de geschiedenis van Wassenaar. Ook kunnen Wassenaarders er eigen voorwerpen laten zien en met elkaar van gedachten wisselen over het Wassenaar van vroeger.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie