HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekspot geopend in Emmeloordse school
19-06-2012
In het Zuyderzee College in Emmeloord is de eerste niet-Utrechtse Boekspot in gebruik genomen.
Op het Zuyderzee College zijn twee boekenkasten geplaatst waar leerlingen boeken kunnen achterlaten, lezen of meenemen. 'Het loopt al erg goed. Er zijn veel leerlingen die tijdens, voor of na een les boeken komen lenen. Met name het laagdrempelige bevalt mij uitstekend. Op het moment dat we voldoende goede boeken hebben voor twee kasten, gaan we ook selecteren. Het is nu nog een bonte verzameling', aldus Henk Orsel, docent Nederlands en ICT en initiatiefnemer van de Boekspots in Emmeloord tegenover Flevopost.

Het gebruik van een Boekspot is gratis en er zijn (bijna) geen regels; zo is een lidmaatschap van de bibliotheek niet nodig. Boekspots zijn boekenkasten in de ruimtes als scholen, theaters, verzorgingshuizen, bedrijven en horeca, waar iedereen boeken kan vinden en ruilen. Romans, fictie, non-fictie, dichtbundels, kookboeken, alles is mogelijk. 'Boeken worden meer gelezen als ze door worden gedeeld. Dit creëert waarde doordat je er iemand blij mee maakt, niet alleen door het boek zelf, ook door de leeservaring die je hebt gehad en kunt delen door deze in het boek te noteren. De doelstelling van Boekspots is daarmee naast leesbevordering ook het versterken van sociale interactie, in het bijzonder via de locatie,' aldus de initiatiefnemers op de Boekspots-website. De Bibliotheek heeft de rol van facilitator, dus zij regelt dat er een huisstijl is, beheert het concept en organiseert kennisuitwisseling tussen alle mensen die met Boekspots werken.

Boekspots zijn een initiatief van Bibliotheek Lek & IJssel, Regiobibliotheek Z-O-U-T en Idea (Zeist, Soest, De Bilt), in samenwerking met Bisc Utrecht.

Een halfjaar na de opening van de eerste Boekspot in Theater Aan de Slinger in Houten zijn er inmiddels ook boekspots op de volgende locaties: OBS Bijenkorf in Houten, de Michaëlskerk in Leersum, Politie Soest (alleen intern toegankelijk voor medewerkers van de Divisie Informatie van Politie Utrecht.) Zuyderzee College in Emmeloord.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie