HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Stilton en Sikkel
20-06-2012
Geronimo Stilton won voor de derde keer op rij, Manon Sikkel voor het eerst.
Geronimo Stilton en Manon Sikkel hebben vandaag in het De La Mar Theater in Amsterdam de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2012 ontvangen, zo wordt bericht op de website van de Kinderjury. Stilton won met het boek Fantasia VI voor de derde keer op rij in de categorie 6 t/m 9 jaar, Manon Sikkel kreeg de prijs in de categorie 10 t/m12 jaar voor Hoe word ik een koppelaar?. Het was de eerste keer dat zij de prijs won; in de afgelopen negen jaar was het Francine Oomen die in de prijzen viel.

Ruim 32.000 kinderen stemden de afgelopen maanden op hun favoriete boek van het afgelopen jaar. Naast de publieksprijs is ook de Pluim van de Senaat toegekend. Deze prijs, de favoriete keuze van de Senaatsleden, ging naar Superjuffie van Janneke Schotveld en Raveleijn van Paul van Loon.

Uit het Juryrapport van de Senaat over Fantasia VI: ‘Lezen in dit boek is een avontuur op zich! Met glimmende letters op de kaft, heel veel tekeningen en kaarten en testjes aan de binnenkant valt er van alles te zien en te beleven.' Over Superjuffie, dat de Pluim kreeg: ‘Superjuffie is niet normaal! Superjuffie is alles in één: zielig, grappig en spannend!' Hoe word ik een koppelaar? was een grote verrassing, vooral voor de jongens in de Senaat: ‘Er zitten zoveel grappige en gekke gebeurtenissen in het verhaal dat dit ‘liefdesboek' zeker ook geschikt is voor jongens!' "Neemt u, Isabella Strombolov, deze vriend tot vriend?" vraagt Jules aan het begin van de vakantie aan Isa. De Senaat adviseert de kinderen van Nederland: "Neemt u dit boek tot vriend."' Tot slot over Raveleijn: ‘Alsof dit boek speciaal voor jou gemaakt is.' Zo voelden de Senaatsleden zich toen ze Raveleijn uit hadden. ‘Geweldig zo'n boek waar alles in zit: fantasie, avontuur, actie en romantiek.'

De Kinderjury is een publieksprijs: kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen hun stem uitbrengen in twee leeftijdscategorieën. Zij mogen stemmen op maximaal drie boeken die in het voorgaande jaar voor het eerst zijn verschenen. De Nederlandse Kinderjury ging van start in 1988. In de afgelopen 25 edities blijkt Paul van Loon de grootste publiekslieveling te zijn: hij won 10 keer de Prijs van de Kinderjury en 26 boeken van hem werden genomineerd (in verschillende leeftijdscategorieën). Francine Oomen won de Prijs negen keer, evenals Carry Slee. Jacques Vriens, in 1988 de eerste winnaar, won in totaal vijf maal. De Pluim van de Senaat werd in 2011 ingesteld. Sinds 2006 is ABN AMRO hoofdsponsor. De bank onderstreept hiermee het belang van lezen voor de ontwikkeling van kinderen.

Pdf’s van de juryrapporten 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar zijn respectievelijk hier en hier te lezen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie