HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Proefproject voor standaardaanpak laaggeletterdheid van start
25-06-2012
Stichting Lezen & Schrijven kondigt aan dat er dit najaar in zes regio's gestart gaat worden met pilots om te kijken wat het beste werkt om laaggeletterdheid te bestrijden.
In Nederland hebben zo'n 1,5 miljoen mensen problemen met lezen en schrijven, van wie 1 miljoen deel uitmaken van de beroepsbevolking. Het is de afgelopen jaren nog niet voldoende gelukt om deze laaggeletterden te bereiken. Het is moeilijk gebleken om laaggeletterden te bereiken en te motiveren om te werken aan hun lees- en schrijfvaardigheden en de aanpak van laaggeletterdheid is vaak versnipperd, aldus Stichting Lezen & Schrijven.

Om de laaggeletterden beter te bereiken start het driejarige programma Taal voor het leven, waarbinnen bestaande kennis en infrastructuur worden benut, nieuwe manieren uitgeprobeerd en inzichtelijk wordt gemaakt wat werkt en wat niet. Om tot één standaardaanpak te kunnen komen wordt de komende drie jaar in de regio’s Almere, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Zwolle onderzoek gedaan, zo meldt Stichting Lezen & Schrijven.

Taal voor het leven verbindt twee werelden: de wereld van de vrijwilligers die cursisten vinden, enthousiasmeren en begeleiden en de wereld van professionele docenten die materiaal ontwikkelen, lesgeven en vrijwilligers opleiden. 'In Taal voor het Leven krijgen allerlei organisaties en mensen uit de directe omgeving van laaggeletterden een rol, zodat de laaggeletterde linksom of rechtsom bereikt en gemotiveerd wordt. Deze aanpak borduurt voort op geleerde lessen uit het verleden en op twee succesvolle programma’s uit het buitenland. Essentieel binnen Taal voor het leven wordt de inzet van "getrainde" vrijwilligers, de zogenaamde taaltrainer. Deze taaltrainers onderwijzen cursisten via nieuwe resultaatgerichte, laagdrempelige training(en) en gebaseerd op landelijke standaarden,' aldus Stichting Lezen & Schrijven.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt 2,9 miljoen euro beschikbaar voor het proefproject. Stichting Lezen & Schrijven heeft de regierol in Taal voor het Leven.
In 2016 wordt een aanbeveling geformuleerd voor verdere implementatie van deze aanpak binnen Nederland.

Als buitenlandse voorbeelden worden het Britse Skills for Life-programma en het Ierse Learning for Life-programma genoemd.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie