HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Basisschoolleerlingen worden 'medewerkers' Bibliotheek Anna Paulowna
28-06-2012
42 leerlingen van groep 7 van basisscholen De Sluis en De Regenboog gaan bij Bibliotheek Anna Paulowna de boekenuitlening verzorgen aan hun medeleerlingen van de groepen 1 tot en met 8.
De leerlingen gaan ook voorlezen aan de kleuters van beide scholen en ook komen er peuters van kinderopvang Kappio naar de bibliotheek om door hen geholpen en voorgelezen te worden. 

De nieuwe 'medewerkers' hebben daartoe eerst een training gekregen en zijn geïnstrueerd in het goed helpen van de leerlingen. Ook het opruimen van de boeken heeft de nodige aandacht gekregen. In groepjes van zes kinderen zullen zij op woensdagochtend deze diensten gaan uitvoeren, zo meldt de bibliotheek.

In de voorbereidingsfase van dit project gingen de leerlingen van groep 7 op werkbezoek in de bibliotheek. Zij kregen enkele bibliotheeklessen en als afsluiting ontvingen ze een bibliotheekdiploma en een pet met het logo omdat ze echte ‘bibliotheekmedewerkers’ worden.

Bibliotheek Anna Paulowna, een vestiging van de KopGroep Bibliotheken, zit in hetzelfde gebouw als Brede School De Sluis en werkt intensief samen met de school, onder andere binnen de BredeSchoolBibliotheek en in het kader van dit project.
Met de BredeSchoolBibliotheek (BDB) zetten de school en de bibliotheek zich in voor het terugdringen van taal- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen. In de BSB worden activiteiten georganiseerd om ouders het belang van voorlezen te laten inzien. En kinderen worden uitgedaagd om mee te denken over de inhoud van de bibliotheek, aldus de bibliotheek.

De kinderen 'werken' in de bibliotheek door boeken uit te lenen aan leerlingen van alle andere groepen en daarnaast geven zij tips en adviezen aan de andere kinderen. KopGroep Bibliotheken licht toe: 'In de traditionele situatie was het afhankelijk van ouders en docenten of kinderen kennis maakten met de bibliotheek. De kans was groot dat het bij een kennismaking bleef. De BredeSchoolBibliotheek wordt een integraal deel van het onderwijs. De bibliotheek wordt een onderwijsleermiddel en is op deze wijze niet meer weg te denken uit de levenssfeer van kinderen.'

Ook in de vestigingen Middenmeer en Nieuw Den Helder van de KopGroep Bibliotheken wordt in de BredeSchool met deze vorm van kinderparticipatie gewerkt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie