HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ecologische moestuin op dak Koninklijke Bibliotheek België levert eerste oogst op
29-06-2012
De dit jaar op het dak van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel aangelegde moestuin heeft zijn eerste oogst opgeleverd: sla en soepgroenten. De groentetuin is afgelopen dinsdag officieel geopend door minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck en houdt morgen een opendeurdag.
De ecologische tuin is in februari aangelegd op het 350 vierkante meter grote dakterras van de Koninklijke Bibliotheek Albertina.  Het project, ‘Potage-Toit' gedoopt, wordt uitgevoerd door de vzw Le Début des Haricots. 
Het project kreeg de financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en van het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) en kadert in een breder actieplan van minister Evelyne Huytebroeck om de aanleg van groentetuinen in private en openbare ruimtes in Brussel aan te moedigen. Het project wil duurzame voeding binnen een stedelijk milieu promoten en burgers aanzetten om hun eigen groenten te kweken op vlakke, ongebruikte ruimtes in de stad, zo meldt de Koninklijke Bibliotheek van België.

De groentetuin werd aangelegd met veel respect voor het milieu. Zo werd de serre volledig uit hergebruikt materiaal opgebouwd en zorgde de vzw voor een waterton, een irrigatiesysteem dat wordt aangestuurd door een zonnepaneel en een ecologisch compostvat met wormen. Verder is er een insectenhotel waar vooral bijen verblijven, die moeten zorgen voor de bestuiving van de plantjes.

Een deel van de in de tuin geoogste groenten en kruiden zal worden gebruikt door de cafetaria van de Koninklijke Bibliotheek. De rest van de oogst zal op ‘minimarktjes’ worden verkocht aan de medewerkers en bezoekers van de bibliotheek.
De groentetuin is ook een plek waar Brusselaars informatie kunnen krijgen over duurzame voeding. De tuin en het infopunt zijn toegankelijk voor het publiek tijdens de openingsuren van de cafetaria van de bibliotheek (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.15 uur) . Er worden ook workshops georganiseerd. Bedoeling van het project is immers om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij en kennis te laten maken met de voordelen van stadslandbouw.

De tuin wordt onderhouden door tuinman Filippo Dattola van vzw Le Début des Haricots. Dattola tegenover Nieuwsblad:  ‘We hebben gekozen voor biologische teelt in combinatie met de principes van de permacultuur. Zo kunnen we groenten van superieure kwaliteit telen. We hebben de eerste groenten - uitjes en sla - begin juni geoogst en verkocht door minimarkten te organiseren. Vandaag hebben we aan de cafetaria wortelen bezorgd om de soep van de dag te bereiden.'

Zie ook dit filmpje over de moestuin.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie