HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Project 'Digitale Collectie' gelanceerd voor nationale ontsluiting metadata van digitaal erfgoed
29-06-2012
Gisteren is tijdens een bijeenkomst in het GeldMuseum in Utrecht officieel het project 'Digitale Collectie' gelanceerd, in het kader waarvan gewerkt gaat worden aan de nationale ontsluiting van metadata van miljoenen digitale erfgoedobjecten. Doel is de aanwezigheid van het Nederlandse erfgoed op de Europese erfgoedportal Europeana te vergroten.
In het driejarige project wordt samengewerkt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Digitaal Erfgoed Nederland.

Op dit moment biedt Europeana toegang tot ruim twintig miljoen objecten uit honderden collecties, een aantal dat door nationale initiatieven als ‘Digitale Collectie’ verder zal groeien.
Voor de verschillende erfgoeddomeinen zijn zogeheten ‘aggregatoren’ aangewezen die voor de instellingen binnen dat domein de makkelijkste route zijn om de collectie te laten ontsluiten. Aggregatoren vervullen de rol van digitale knooppunten voor informatie en links naar digitale objecten. De vier aggregatoren zijn de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij zijn verantwoordelijk voor de aggregatie van metadata uit verschillende erfgoeddomeinen. Deze worden samengebracht in een centrale index die binnenkort toegankelijk is via www.digitalecollectie.nl, zo meldt het Instituut voor Beeld en Geluid.
De nationale aggregator verschaft een standaard voor de aansluiting van digitale erfgoedcollecties op (inter)nationale diensten en voorzieningen. Het project zorgt ervoor dat de verspreide digitale collecties op één punt samenkomen, en vervolgens weer gebruikt kunnen worden in diverse toepassingen, door erfgoedinstellingen en Europeana, maar ook door andere (her)gebruikers. Zo kunnen de metadata de basis vormen voor innovatieve toepassingen binnen virtuele tentoonstellingen, wetenschappelijk onderzoek, digitale leermiddelen en toeristische applicaties, aldus de initiatiefnemers.

Het project bouwt voort op de techniek en kennis die is opgebouwd in eerdere projecten als Nederlands Erfgoed Digitaal, Digitaliseren met Beleid en Beelden voor de Toekomst. Het project Digitale Collectie wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie