HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Huijbergen dreigt per 1 augustus dakloos te worden
02-07-2012
Nadat de onderhandelingen tussen de Openbare Bibliotheek Huijbergen en de gemeente Woensdrecht over een nieuwe huisvestingslocatie zijn stukgelopen, dreigt de bibliotheek op 1 augustus dakloos te raken.
'Nu ook de laatste alternatieve locatie door de bibliotheek is afgewezen, ziet de gemeente zich genoodzaakt om maatregelen te nemen om de subsidie voor het iDOP Huijbergen van in totaal € 1.100.000,- veilig te stellen. De bibliotheek dient de huidige locatie in het voormalig gemeentehuis in Huijbergen per 1 augustus 2012 te verlaten,' zo meldt de gemeente Woensdrecht op haar website.

iDOP Huijbergen behelst een dorpsontwikkelingsplan, in het kader waarvan verschillende instellingen geherhuisvest moet worden, waaronder de bibliotheek. De gemeente vreest dat de financiering van het iDOP in gevaar komt als de bibliotheek niet op 1 augustus haar huidige locatie, het voormalige gemeentehuis, verlaten heeft. Het voormalige gemeentehuis moet gesloopt moet worden en de huurder, Openbare Bibliotheek Huijbergen, zal daarom moeten verhuizen.

De gemeente stelt verschillende locaties te hebben onderzocht en aan de bibliotheek te hebben voorgesteld. 'De drie haalbaar gebleken opties zijn door het bestuur van de bibliotheek afgewezen omdat ze niet zouden passen binnen het programma van eisen van de bibliotheek of ze bleken niet mogelijk vanwege de financiële ruimte binnen het iDOP. Nu ook het laatste alternatief door het bestuur van de bibliotheek afgewezen is, is het college van mening dat de voortgang van het iDOP Huijbergen zodanig in gevaar dreigt te komen dat maatregelen nodig zijn. Om de provinciale subsidie van in totaal € 1.100.000,- veilig te stellen, dient de bibliotheek de ruimten in het voormalig gemeentehuis per 1 augustus 2012 leeg en schoon op te leveren,' aldus de gemeente.

Directeur Adri Damen van Bibliotheek Huijbergen toont zich in BN/De Stem woedend: 'We gaan juridische hulp inschakelen, want hoe de gemeente te werk gaat, is gewoon onbeschoft. Ons nu op straat zetten is een noodgreep van de gemeente. Paniekvoetbal als gevolg van twee jaar onbehoorlijk bestuur. We hebben regelmatig brieven naar college en raad geschreven. Nooit reactie gehad,' aldus Damen.

De Bibliotheek Huijbergen werd in 2011 bedreid met sluiting toen het college van Woensdrecht vanwege bezuinigingen voorstelde één hoofdvestiging in Hoogerheide open te houden en de vestigingen in de andere kernen in de gemeente, Huijbergen, Ossendrecht en Putte/Kapellen, te sluiten. Na protesten van de bibliotheek en een handtekeningenactie van inwoners en scholen besloot de gemeenteraad echter de vestigingen open te houden. Nu hangt de bibliotheek dus een volgende dreiging boven het hoofd.

Zie ook de nieuwsbrief van de bibliotheek van mei 2012.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie