HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
65.000 gesproken boeken te leen bij drie openbare bibliotheken
03-07-2012
Vanaf 3 juli kunnen mensen met een leesbeperking bij de openbare bibliotheken van Amsterdam, Deventer en Groningen gesproken boeken bestellen. Het betreft een pilot via de website gesprokenboek.bibliotheek.nl. Als de pilot een succes is, zullen de gesproken boeken in 2013 landelijk worden aangeboden.
Leden van deze drie bibliotheken met een leesbeperking kunnen gratis van deze service gebruikmaken via een link op de bibliotheekwebsites, waarmee ze online toegang krijgen tot een collectie van 65.000 gesproken boeken. Ze kunnen deze op Daisy-rom thuisgestuurd krijgen, maar ook zijn ruim 40.000 van de 65.000 titels via streaming beschikbaar, waardoor ze de boeken direct online kunnen beluisteren.

De service is expliciet bedoeld voor mensen met een leesbeperking: blinden, slechtzienden en mensen met dyslectie, afasie of een motorische beperking. Omdat de uitgevers de gesproken boeken alleen aan deze groep beschikbaar stellen, moet iedereen die van deze service gebruik wil maken, op de website een Verklaring Leesbeperking invullen. Zodra deze verklaring is verwerkt, kunnen gesproken boeken worden geleend.

Het online aanvragen van gesproken boeken via de openbare bibliotheek is een initiatief van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). De dienst is gerealiseerd door het Loket aangepast-lezen en Dedicon. Van het Loket aangepast-lezen maken 30.000 mensen gebruik. Deze nieuwe dienst moet de toegang tot de collectie gesproken boeken voor mensen met een leesbeperking gemakkelijker maken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (3)

Luisterrijk
10-7-2012 14:08
Hopelijk is de controle op de leesbeperking van de bibliotheekleden beter geregeld dan nu bij Loket Aangepast Lezen het geval is. De eigen verklaring wordt namelijk niet geverifieerd bij een arts of instelling. Zie ook artikel op www.ereaders.nl

http://www.ereaders.nl/05071201_streamingdienst_voor_audiobooks_niet_waterdicht

Ik gun echte leesgehandicapten natuurlijk de beste service. Voor hen is dit een prachtige dienstverlening. Maar als de controle niet deugt krijgen webshops en uitgevers hiermee oneigenlijke (gesubsidieerde) concurrentie.
Jeroen
13-4-2013 23:53
Ik ben een groot liefhebber van luisterboeken en ik geef de voorkeur aan het luisteren van boeken, in plaats van deze te lezen. Nu ben ik niet visueel beperkt. Waarom moet ik dat zijn om gebuik te maken van deze service. Ben wel benieuwd naar de reden van deze "exclusiviteit".
Natuurlijk wil ik met deze vraag niemand tegen het hoofd stoten, ik ben slechts nieuwsgierig. 
Diederik van Leeuwen
31-7-2014 11:25
@jeroen: Voor alle leden (en niet-leden) onbeperkt beschikbaar top-titels in de Luisterboeken-app van BNL. Met ondertussen meer dan 100.000 geregistreerde gebruikers.

Dit zijn ca. 275 professioneel ingesproken en vaak door auteurs zelf voorgelezen luisterboeken. Zie ook: www.bibliotheek.nl/luisterboeken

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie