HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boek.be lanceert in overleg met Bibnet collectievormingsplatform Bibbank
10-07-2012
Bibbank is opgezet door Boek.be om bibliotheken te helpen bij het vormen van de bibliotheekcollectie in relatie met de boekhandel(s). Via het platform kan de bibliotheek de suggesties van haar boekhandel raadplegen en bestellen.
Bibbank is opgezet door Boek.be en haar dochtervereniging Meta4Books in overleg met Bibnet. Meta4books vzw werd in 2000 als Boekenbank vzw opgericht door Boek.be met als ambitie om hèt metadatacentrum voor het Nederlandstalige boekenvak te worden dat het boekenvak voorziet van ´professionele, correcte, rijke en integere´ metadata over boeken en auteurs.

'De samenwerking tussen boekhandels en bibliotheken staat onder grote spanning, doordat de collectievorming bij de bibliotheek onder tijdsdruk en financiële druk staat. Bibliotheekbestellingen zijn echter een essentieel onderdeel in de werking van vele boekhandels. 
Het ontbreekt de boekhandels momenteel aan digitale ondersteuning om
hun taak te vervullen. Door de samenwerking rond de collectievorming langs digitale weg te voeren via Bibbank, hoopt Meta4Books de adviserende taak van de boekhandel te vergemakkelijken en te bestendigen. Bibbank kan namelijk een digitaal alternatief zijn voor de zichtzendingen die vele bibliotheken krijgen toegestuurd. De applicatie wil daarnaast het persoonlijk contact tussen boekhandelaar en bibliothecaris bewaren,' zo wordt gesteld op Boekenvak.be.

Bibliotheken kunnen op Bibbank een eigen profiel aanmaken. Zo´n profiel kan bestaan uit meerdere collecties (fictie volwassenen, non-fictie volwassenen, strips en kinder- en jeugdtitels). Deze collecties kunnen verder opgedeeld worden in subgenres. Op basis van dit profiel zal Bibbank automatisch een eerste selectie maken van titels die binnen de collectie van de betreffende bibliotheek thuishoren.
De bibliotheek kan per collectie aangeven welke zijn ‘favoriete boekhandel’ is. Als een boekhandel is aangeduid als ‘favoriete boekhandel’ kan de boekhandel voor die collectie suggestielijsten voorstellen aan de bibliotheek. Deze suggestielijsten kunnen gebruikt worden ter vervanging van zichtzendingen. De suggestielijst is een vorm van digitale zichtzending. De boekhandelaar kan informatie bij de titels aanvullen: recensie, commentaar, eventueel een ontbrekende cover of achterflap, zodat een bibliotheek over voldoende informatie beschikt om de titel aan te kopen.
De bibliotheek kan ook specifieke aanvragen doorsturen naar de boekhandel, die kunnen resulteren in een suggestielijst over een bepaald thema in de collectie.

Bibbank verkeert nu nog in de pilotfase. Eind 2012/begin 2013 zal het platform nog met een aantal extra functionaliteiten uitgebreid worden. Boek.be nodigt deelnemende boekhandels en bibliotheken uit commentaar te geven via een discussieplatform op LinkedIn. Gedurende het jaar 2012 kan Bibbank zowel door bibliotheken als door boekhandels gratis gebruikt worden. Om het platform te promoten en het gebruik ervan te stimuleren kunnen boekhandels die dat wensen demosessies organiseren voor hun bibliotheekklanten.

Zie ook het informatiedossier voor de bibliotheek (PDF) over Bibbank.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie