HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mogelijke stationsbibliotheek Schiedam van de baan
10-07-2012
De realisering van een stationsbibliotheek in Schiedam, die tot voor kort dichtbij leek, gaat toch niet door. Bibliotheek Schiedam heeft vanwege extra gemeentelijke bezuinigingen moeten besluiten zich uit het project terug te trekken. Het wordt daarmee onwaarschijnlijk dat er in 2012, na die in Haarlem, nog een tweede stationsbibliotheek zal worden geopend in Nederland.
Al snel na de opening van de Bibliotheek op het station Haarlem in september 2011 zorgde de PvdA-fractie in de staten van Zuid-Holland ervoor dat er een flinke investeringssubsidie beschikbaar werd gesteld voor een tweede stationsbibliotheek, in Zuid-Holland. Sinds die tijd is er achter de schermen gewerkt om een vruchtbare combinatie te vinden van een geschikte locatie, een positieve wethouder en een bibliotheek die een stationsbibliotheek wil en kan realiseren en exploiteren. 
Een week voor de door de provincie gestelde deadline van 1 juli leken alle seinen op groen te staan voor de Bibliotheek op het station Schiedam, maar op 29 juni kreeg de Bibliotheek Schiedam een extra gemeentelijke bezuiniging opgelegd ongeveer ter grootte van het bedrag dat voor de exploitatie van een stationsbibliotheek nodig is. Reden voor de Bibliotheek Schiedam om de boel af te blazen, zo meldt Dick van Tol, projectleider voor de Bibliotheek op het station vanuit ProBiblio, op het weblog de reisbibliotheek.

Van Tol stelt dat de kans dat er in 2012 een tweede stationsbibliotheek komt nu erg klein is geworden. Vanwege de financieel moeilijke tijden zullen de benodigde financiën van buiten het reguliere budget moeten komen, met name via sponsoring. ProBiblio heeft daarom een sponsoradviesbureau geselecteerd waarop de bibliotheken worden geattendeerd.

Van Tol merkt wel op vorige week, toen Schiedam afviel, van de NS een lijst te hebben gekregen van stationsruimten die zij beschikbaar stellen voor stationsbibliotheken, waaronder ook een paar nieuwe grote stations. De bibliotheekorganisaties in de plaatsen waar deze stations zich bevinden zullen benaderd worden met de vraag of ze belangstelling hebben.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie