Vanaf oktober gaat het Centraal Boekhuis (CB) de mogelijkheid aanbieden om e-books te verhuren. Het CB stelt hiermee aan te sluiten bij de trend in de markt dat de consument steeds vaker om toegang vraagt in plaats van bezit.
Het huren van e-books wordt mogelijk doordat Centraal Boekhuis recentelijk een omgeving heeft gebouwd waarin de consument zijn boek online kan lezen. Dit lezen gebeurt zonder dat een consument iets hoeft te downloaden, waardoor het ook mogelijk is de toegang na een bepaalde periode af te sluiten. Dit biedt tal van interessante proposities voor retailers,
aldus het Centraal Boekhuis.
Het verhuren van e-books geschiedt volgens een stappenplan:
- De uitgever geeft voor een aantal voorgedefinieerde periodes aan welke verkoopprijs voor deze termijn geldt.
- De boekverkoper verhuurt de consument de toegang tot een boek voor één van de gedefinieerde huurperiodes.
- De consument ontvangt een link naar een online lezen-omgeving. De retailer kan deze omgeving customizen naar zijn eigen look and feel.
- Zodra de overeengekomen huurperiode is afgelopen wordt de toegang tot het gehuurde e-book voor de consument geblokkeerd.
- Centraal Boekhuis verzorgt net als bij de verkoop van e-books de facturering tussen boekverkoper en uitgever.
Wiebe de Jager maakt
op ereaders.nl melding van enkele praktische haken en ogen van de nieuwe dienst. Zo kan de gebruiker de link die toegang geeft tot het gehuurde e-book zonder problemen verspreiden. Het Centraal Boekhuis zegt de toegangsfrequentie tot gehuurde e-books te gaan monitoren om misbruik te voorkomen en links naar e-books die in korte tijd via meerdere IP-adressen worden benaderd zullen worden geblokkeerd, aldus De Jager. Als ander probleem noemt De Jager het feit dat de hoofdstukken van het verhuurde e-book eenvoudig één voor één uit de online reader gecopy-paste kunnen worden, bijvoorbeeld naar Word.
De Jager: 'Gelet op bovenstaande punten is het nog maar de vraag hoeveel uitgevers hun ebooks voor verhuur beschikbaar willen gaan stellen via dit systeem. Het huidige leenrecht is niet van toepassing op digitale boeken en de kans bestaat dat hier verandering in komt, als uitgevers niet zelf in beweging komen. Het is echter verre van duidelijk hoe het leenrecht in de praktijk uit zou pakken voor de verhuur van digitale boeken en uitgevers doen er dus verstandig aan om zelf de regie te behouden.'