Onlangs heeft het SIOB een Kennisbank gelanceerd die toegang biedt tot kennis over de bibliotheeksector. De Kennisbank biedt onder andere onderzoeksrapporten, beleids- en visiedocumenten, artikelen en links naar relevante sites.
De
Kennisbank heeft als doel het onderzoek over de bibliotheeksector te vergemakkelijken door de onderzoeksinformatie vanuit één site toegankelijk te maken, zo
stelt het SIOB. De Kennisbank is gericht op onderzoekers in de bibliotheeksector en andere belangstellenden, bij bijvoorbeeld de overheden (Rijk, gemeenten en provincies), pers, et cetera. Criteria voor opname van informatie in de Kennisbank zijn: relevant voor de sector, hoge kwaliteit, afkomstig van betrouwbare bron (bijvoorbeeld Vereniging Openbare Bibliotheken, IFLA, het ministerie van OCW).
De Kennisbank is doorzoekbaar op auteur(s), opdrachtgever, documenttype, SIOB-programma’s en trefwoorden. De speciaal ontwikkelde zoekmachine zorgt ervoor dat documenten snel en eenvoudig te vinden zijn en ondersteunt zowel exact als fuzzy zoeken. aldus het SIOB. De Kennisbank bevat zowel onderzoeken door SIOB zelf als onderzoeken die SIOB heeft laten verrichten door derden, onderzoeken en andere informatie afkomstig van derden die van belang kan zijn voor de sector van bibliotheken, jaarverslagen van organisaties in de bibliotheeksector, officiële documenten van bijvoorbeeld het ministerie van OCW. Te zijner tijd worden ook selectie(s) toegevoegd van datasets van genoemde onderzoeken, voor zover openbaar, en uit andere bronnen
De Kennisbank verschilt van de
Bibliotheekmonitor in zoverre dat de laatste informatie over bibliotheken, maatschappij en media interpreteert (de artikelen worden steeds aangepast), terwijl de Kennisbank zich beperkt tot het opslaan en weergeven van onderzoeksinformatie in de vorm van rapporten.