HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
ProBiblio ontwikkelt multimediaal programma 'boek-O-matic' voor jonge kinderen
17-07-2012
ProBiblio heeft voor bibliotheken een mediawijs multimediaal programma ontwikkeld waarbij kinderen van 2,5 tot 4(+) jaar zelf verhalen kunnen maken en digitaliseren. Het programma heeft de naam 'boek-O-matic' gekregen.
Peuters en kleuters kunnen zelf verhaaltjes maken met de boek-O-matic. Met een aantal getekende verhaalelementen maken ze een verhaaltje, door plaatjes te plakken op een vertelstrook. Elk verhaal kan worden opgenomen met een iPad, waarbij het kind zijn eigen verhaal vertelt. Hierna kan het filmpje eenvoudig op het speciale boek-O-matic-kanaal op YouTube worden gepubliceerd. De ingevulde vertelstrook wordt opgevouwen tot een eigen boekje en mee naar huis genomen. Op de achterkant staat informatie over vertellen, voorlezen, de bibliotheek en een instructie om thuis verder te gaan met het maken en vertellen van verhalen. Ouders en kinderen kunnen het verhaal in het boekje en op YouTube bekijken en samen nog meer verhalen maken.

Doel van het project, zo stelt ProBiblio: 'De bibliotheek profileren als plek waar jonge kinderen kennismaken met verhalen en vaardigheden leren om ze zelf te vertellen, te maken en te digitaliseren'.

Bibliotheken kunnen deze activiteit op verschillende manieren aanbieden: als workshop, met ouders en kinderen; met groepjes vanuit kinderopvang of peuterspeelzaal; met hulp van oudere kinderen en stagiairs. Er zijn verschillende pakketten: pakket 1 kan ingezet worden in de Kindermediaweek en Week van de mediawijsheid, pakket 2 is speciaal gericht op de Nationale Voorleesdagen.

Voor meer informatie, zie de website van ProBiblio. In het YouTube-filmpje Kennismaken met de boek-O-matic wordt aan de hand van de driejarige Milo getoond hoe boek-O-matic in de praktijk werkt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie