HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Officiële opening Makkum als eerste retailbibliotheek van Friesland
18-07-2012
Vorige week is Bibliotheek Makkum officieel heropend na een verbouwing en ingrijpende herinrichting. Makkum is daarmee de eerste retailbibliotheek van Friesland.
Officiële opening Makkum als eerste retailbibliotheek van Friesland
Een van de grote veranderingen is dat de boeken voortaan frontaal gepresenteerd worden. En het personeel zit niet meer achter een balie, maar loopt rond door de bibliotheek om klanten desgewenst te adviseren. 

De bibliotheek heeft nu een lichte en kleurrijke inrichting, de boeken worden binnen een aantal actuele thema’s op verscheidene tafels gepresenteerd en er is nu een gezellige leeshoek met koffie en landelijke dagbladen.

Bibliotheek Makkum Bibliotheek Makkum


Door de toepassing van selfservice-apparatuur kunnen de medewerkers zich volledig richten op het geven van informatie, adviezen of helpen bij het zoeken van een bepaalde titel. Bovendien kan de bibliotheek hierdoor nu vijf middagen open zijn in plaats van drie, zoals voorheen. De balie waar medewerkers vroeger achter zaten is vervangen door een sta-balie.

Bibliotheek Makkum Bibliotheek Makkum


De bibliotheek is ruim een maand geleden, na een verbouwing van twee maanden, reeds open gegaan voor het publiek.

Gert Jan Hermus, manager bij Bibliotheken Sudwest Fryslân, waartoe Bibliotheek Makkum behoort: 'Het is een behoorlijk ingrijpende verbouwing geweest, waarbij niet alleen veel onderhoud moest worden gepleegd, maar ook het aantal vierkante meters is uitgebreid, wat ook wel nodig was omdat het retailconcept met de frontale plaatsing meer ruimte vraagt. Tot dusver zijn de reacties van het publiek heel positief geweest. Je ziet hun monden letterlijk openvallen als ze voor het eerst de nieuwe bibliotheek betreden. Ook de medewerkers zijn positief. Het traject heeft ook geleid tot een andere opstelling richting het publiek, uitgaande van een meer pro-actieve benadering. Het is me niet bekend of er ook andere Friese bibliotheken zijn die ons met dit retailconcept na willen volgen, maar wel zijn er al verschillende bibliotheken geweest die bij ons geïnformeerd hebben naar de nieuwe werkwijze, waarbij medewerkers niet meer achter hun balie zitten, maar zich pro-actief opstellen als gastvrouwen en -heren. Ik denk dat andere bibliotheken ook nog even willen afwachten hoe de pilot in Makkum verloopt.'

Teamleider Dilly van Empel bij de opening: 'Wij merken nu al dat dit concept werkt en ook de leden hebben dat ontdekt. Hier was laatst iemand die vroeger hooguit met twee boeken naar huis ging en nu tot haar eigen verbazing zeven boeken meenam. En men komt hier graag. Het is een heel andere manier van werken. Wij zijn nu gastvrouwen die net als in een winkel onze bezoekers helpen als daar behoefte aan is.'

Bibliotheek Makkum behoort ook tot de 12 genomineerden voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2012.

Foto's: Gert Jan HermusPrint deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie