HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vernieuwde branchestrategie VOB: eigen e-reader bibliotheken
24-07-2012
Vandaag heeft de VOB haar vernieuwde branchestrategie, getiteld De Bibliotheek levert waarde, openbaar gemaakt. Een van de meest opmerkelijke punten in de branchestrategie is de aankondiging van de zogeheten 'Nationale B-reader', een eigen e-reader van de bibliotheken.
In de vernieuwde branchestrategie (PDF) worden drie hoofdlijnen geschetst die vorm moeten krijgen in de periode 2012-2106: de bibliotheek voor individu en samenleving; de bibliotheek als fysiek en digitaal informatieknooppunt en de ondernemende bibliotheek. Aan elke hoofdlijn is een zogeheten 'sleutelproject' gekoppeld.

De Nationale B-reader is het sleutelproject binnen de hoofdlijn 'Ondernemende bibliotheek'. In de branchestrategie staat over de B-reader:  'Sterke merken zijn in staat om hun klanten individueel te raken in hun interesses en behoeften. De Bibliotheek is overal waar haar klanten zijn en sluit aan bij communities of interest, online en offline. De landelijke merkidentiteit van de Bibliotheek biedt kansen om (potentiële) klanten te bereiken met een consequente, aansprekende propositie. Wij kiezen voor diensten en marketing die dicht op de huid komen van de klant. In goed overleg met de Nederlandse uitgeefwereld en in samenwerking met een toonaangevende producent van consumentenelektronica komt de Bibliotheek met de B-reader. Deze e-reader draagt ons beeldmerk en biedt leden allerlei voordelen (korting op aanschafprijs e-reader, voorgeladen collectie e-books, toegang tot primeurs). Hieraan gekoppeld zetten we nieuwe abonnementsvormen in de markt.' De B-reader wordt in het stuk gepresenteerd als een manier om meer te halen uit samenwerking met het bedrijfsleven.

De andere twee sleutelprojecten in de branchestrategie zijn de Nationale Bibliotheekpas en de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC). 
De Nationale Bibliotheekpas betekent een stap vooruit richting klantgestuurde dienstverlening en vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling van de bibliotheek als landelijk servicepunt voor informatie, zo valt te lezen in de vernieuwde branchestrategie. 'De Bibliotheek die landelijk toegankelijk is, kan de klant meer waarde leveren. Lokale bibliotheken kunnen collecties waarin zij uitblinken, ontsluiten voor een landelijk publiek. Bezoekers van buiten de regio kunnen materialen lenen en in hun eigen woonplaats inleveren.'
De Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) moet vanaf 2013 de ruggengraat vormen voor de bibliotheek als fysiek en digitaal informatieknooppunt. De NBC ontsluit content van openbare en andere bibliotheken, van andere publiek gefinancierde organisaties (erfgoed, omroep) en van commerciële leveranciers (kranten, uitgevers). Via de NBC kan de klant lenen en kopen, streamen en downloaden, in de bibliotheek, thuis of elders. 'Bibliotheken zijn een aantrekkelijke partner voor uitgeverijen en andere rechthebbenden voor de ontsluiting en (door)levering van content. De NBC en het bestand waarin de vier miljoen bibliotheekklanten zijn samengebracht, zijn daarvoor de basis,' aldus de branchestrategie.

De branchestrategie werd op 7 juni aangenomen tijdens de laatste VOB-ledenvergadering. De nu gepubliceerde branchestrategie is een herschreven versie van de concept-tekst Meer waarde. Deze tekst kon zowel tijdens de ledenvergadering als elders rekenen op enige kritiek omdat men hem over het algemeen te zakelijk en te weinig geïnspireerd vond.

De nu gepubliceerde digitale versie van de branchestrategie wordt gevolgd door een papieren versie, die begin september wordt verspreid. Het stuk is tot stand gekomen door de inspanningen van Christine Kempkes (voorzitter commissie strategie a.i.) en Chris Wiersma (portefeuillehouder strategie in VOB bestuur).

De VOB kondigde vorige week aan dat directeur Ap de Vries als informateur gesprekken gaat voeren met beoogde samenwerkingspartners om de branchestrategie voor te bereiden.

Zie ook het bericht op de VOB-website. Voor de volledige tekst van de branchestrategie, zie hier (PDF)Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Jan de Waal
24-7-2012 14:48
 Wat mij betreft moeten we geen eigen Bieb-ereader ontwikkelen maar samenwerken met de Kobo ereader. Deze ereader heeft diverse pluspunten: er een duidelijke relatie is met de boekhandel "Libris". Deze Wifi ereader is op dit moment de top (naast Sony) en op softwaregebied is dit product ook goed bezig (HTML5, ook lezen op ipad, android, pc en mac ) Ze hebben sociaal lezen op deze reader, dus tijdens lezen van boeken contact maken met andere lezers en de ereader geeft een overzicht van je leesgedrag. Volgens mij kan naast de gratis e-books, de koopboeken ook een leenbibliotheek beschikbaar komen. Dus de ideale parter voor bibliotheken, nu maar hopen dat de liefde van twee kanten komt. Ik zie veel mogelijkheden om hiervan een mooi aanbod voor onze (toekomstige) gebruikers te maken. Laten we inzetten op diverse e-bookstrategieën en de toekomst geeft wel aan welke de beste keuze is geweest.
Piet van der Wiel
25-7-2012 13:53
De B-Reader blijkt een Proefballon.
 Opgenomen in de Strategienota omdat de tekst 'saai en zakelijk' was. Stelt de voorzitter van de Commissie Strategie en Public Affairs, Christine Kempkes.
Zie Boekblad:
http://www.bibliotheekblad.nl/nieuws/nieuwsarchief/bericht/1000002731
(Hiervoor is een abonnement nodig).

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie