HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Inzenden voor Victorine van Schaickprijs 2012
25-07-2012
Tot 15 september kan er ingezonden worden voor de prijs, op 15 november vindt tijdens het NVB Lustrumcongres de uitreiking plaats.
Kanshebbers voor de Victorine van Schaickprijs 2012 zijn informatieprofessionals die recent een afgeronde bijdrage hebben geleverd aan de innovatie van het bibliotheek vak in de ruimste zin van het woord, zo bericht de NVB. De bijdrage kan bestaan uit een artikel, presentatie, website, blog of andere publicatie, maar kan ook een bijzonder en vernieuwend initiatief zijn. De informatieprofessional is erin geslaagd het fenomeen bibliotheek nieuwe vorm, betekenis of inhoud te geven. Hierbij gaat het niet alleen om academische maar ook om tastbare, misschien wel alledaagse resultaten. Van een studie naar de rol van de bibliothecaris in 2040, de installatie van een hypermoderne lend-o-mat of ontwikkeling van een e-bookuitleenfunctionaliteit voor een gemiddelde bibliotheek tot aan de studie van het ultieme ontsluitingssysteem voor middeleeuwse manuscripten.

Alles wat op vernieuwing gericht is kan meedingen naar de Victorine van Schaick Prijs 2012, de BibliotheekInitiatiefPrijs of de Scriptieprijs. Voor de Scriptieprijs worden dan ook alle afstudeerders of afgestudeerden opgeroepen op hun master of bachelor thesis in te zenden. Promovendi kunnen hun proefschrift aanmelden. Voorwaarde is dat de bijdrage na 31 december 2010 geschreven, ontwikkeld of verdedigd is. De inzending moet voorzien zijn van een kort cv van de inzender.

De jury roept iedereen op om initiatieven of publicaties die voor de prijs of in aanmerking komen vóór 15 september 2012 in te zenden en te mailen naar Ans ter Woerds, secretaris Victorine van Schaick Fonds NVB. Dit jaar zal de prijsuitreiking plaatsvinden tijdens het NVB Lustrumcongres op 15 november in het Beatrixtheater in Utrecht.

Het Victorine van Schaick Fonds werd in 1977 opgericht ter herinnering aan Victorine van Schaick (1917-1977). Zij was vanaf 1941 werkzaam in verschillende bibliotheken, waaronder de Bibliotheek van het Koninklijk Huisarchief en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In 1972 volgde haar aanstelling aan de bibliotheekopleiding te Den Haag, de toenmalige Dr. P.A. Tiele Academie, waar ze als docent vele studenten enthousiast maakte voor een loopbaan in het bibliotheek- en informatievak. Na haar overlijden stelde de familie een bedrag uit de nalatenschap beschikbaar om het vak te blijven stimuleren, en zo de herinnering aan Victorine levend te houden. In 2005 heeft het Victorine van Schaick Fonds besloten om een nauwe samenwerking aan te gaan met de NVB, de enige omvangrijke Nederlandse beroepsvereniging voor professionals in het informatievak, om zo de zichtbaarheid binnen en buiten het bibliotheek- en informatievak te vergroten, de band met de beroepsbeoefenaars nauwer aan te halen en het delen en verspreiden van professionele kennis te bevorderen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie