HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
SP Limburg pleit voor 'deltaplan' voor bibliotheken
31-07-2012
De Limburgse afdeling van de SP pleit voor een provinciaal 'reddingsplan' voor de openbare bibliotheken, onder andere om iets te doen aan het hoge percentage laaggeletterden in Limburg.
Tegenover de Limburgse zender L1 (radiofragment) zegt Thijs Coppus, fractievoorzitter van de Limburgse SP en Statenlid, dat het provinciebestuur met een plan zou moeten komen om met sluiting bedreigde bibliotheken open te houden en gemeenten te stimuleren om in ieder dorp met een basisschool een bibliotheekservicepunt te realiseren.

Coppus refereert hierbij aan cijfers van de Limburgse Vereniging van Bibliotheken waaruit blijkt dat 15% van de Limburgers moeite heeft met lezen, een percentage dat hoger ligt dan in de rest van het land. Coppus: 'Als je nu zoveel bibliotheken dichtgooit en daarmee de afstand tot het lenen en lezen van een boek groter maakt, dan zal dat percentage laaggeletterden zeker niet minder worden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze Limburgse samenleving mee kan doen, goed kan lezen en goed kan schrijven, en daar is een bibliotheek een voorwaarde voor.' Coppus denkt niet dat de bibliotheken overbodig zijn geworden omdat hun functie is overgenomen door onder andere het internet; bibliotheken zijn volgens hem nog steeds waardevol, onder andere als ontmoetingsplek, iets wat heel belangrijk is voor een dorp. Coppus weet nog niet hoeveel het plan zal kosten, maar stelt dat de provincie rijk genoeg is, aangezien er immers ook miljoenen uitgegeven worden aan projecten die volgens Coppus minder belangrijk zijn, zoals de Floriade en nieuwe hectometerpaaltjes.

In de reportage van L1 laat Lidy Vos, manager Backoffice bij Bibliorura Roermond, blijken het idee van de SP niet onsympathiek te vinden, maar gewoon geld pompen in de kleinere bibliotheken vindt ze zinloos. Vos pleit ervoor te zorgen voor grote, goed geoutilleerde bibliotheken in de steden en daarnaast de aandacht vooral te richten op de samenwerking van bibliotheken met scholen, waar gewerkt kan worden aan het bestrijden van laaggeletterdheid. Simpelweg servicepunten openen werkt volgens haar niet meer. Vos: 'In de kleine kernen gaat het vaak om bibliotheekvoorzieningen met heel beperkte openingstijden en een beperkt aanbod en ze bieden daarmee niet meer de kwaliteit die mensen in deze tijd verwachten.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie