HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gsm opladen bij de Provinciale Bibliotheek Limburg
06-08-2012
De We-Bike is een werk- en meetingsdesk met trappers die elektriciteit opwekken, waarbij duurzaamheid en gezond bewegen centraal staan.
Tot eind november is de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) voorzien van de We-Bike: een Vlaamse uitvinding waarin diverse duurzaamheidsaspecten zijn samengebracht: een werk- en meetingdesk met trappers die elektriciteit opwekken en daardoor elektrische toestellen van stroom kunnen voorzien. Bezoekers kunnen ermee hun gsm of laptop opladen.

Gedeputeerde Gilbert Van Baelen: ‘We willen zoveel als mogelijk Limburgers kennis laten maken met de We-Bike, de keuze voor de Provinciale Bibliotheek Limburg als standplaats is dan ook voor de hand liggend: het is een open gebouw, je kunt er makkelijk in en uit wandelen, maar ook voorbijgangers gaan de We-Bike opmerken. In de examenperiodes is de Provinciale Bibliotheek Limburg een studieplek voor veel studenten: voor hen is de We-Bike een ideaal “tussendoortje”. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de productiviteit na een gematigde fysieke inspanning met wel 30% verbetert.’

Op de We-Bike kunnen geen snelheidsrecords gebroken worden, het stelt de gebruiker wel in staat onder comfortabele omstandigheden in beweging te zijn: het studeren kan onderwijl doorgaan.

Niet alleen gaat het bij de We-Bike om duurzame energiewinning en gezond bewegen, ook bij het ontwerp ervan werd met duurzaamheid rekening gehouden: bij de ontwikkeling en productie werden de OVAM-richtlijnen voor ecologisch ontwerp nauwgezet toegepast.

De PBL sloot met WeWatt bvba een huurovereenkomst voor een jaar. Begin december zal het toestel verhuizen naar een andere locatie in Liburg. Van Baelen: ‘We onderzoeken nog waar de We-Bike vanaf december gaat staan, de mogelijkheden zijn: een andere provinciale instelling of een publieksgericht gebouw zoals een openbare bibliotheek, sportcentrum et cetera.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie